Wat kost systeembeheer

Wat kost systeembeheer
Geschreven door Marcel Martens op 28-08-2023 Laatst bijgewerkt op 22-05-2024

Heb jij je ooit afgevraagd wat systeembeheer eigenlijk kost? Het is een cruciaal aspect voor het soepel functioneren van elke organisatie. Maar, wat kost het dan precies? 

Kort antwoord:  gemiddelde betaal je voor systeembeheer tussen de €75 tot €150 per uur exclusief BTW.
Hieronder duiken we verder in de kosten en welke factoren hier impact op hebben.

Wat is systeembeheer?

Systeembeheer is een onderdeel van IT dat zich richt op het onderhouden en optimaliseren van computersystemen binnen een organisatie. Het is een vitaal element in de digitale infrastructuur van elke onderneming.

Definitie van systeembeheer

Maar laten we eens kijken naar wat systeembeheer precies betekent. Het bestaat uit het beheren, onderhouden en upgraden van bestaande computersystemen. Systeembeheerders zorgen ervoor dat de digitale infrastructuur van een organisatie soepel werkt.

Belang van systeembeheer in een organisatie

Systeembeheer speelt een cruciale rol in elke organisatie. Het zorgt voor een soepele werking van de systemen, wat leidt tot een efficiëntere workflow. Bovendien helpt het bij het voorkomen van mogelijke technische problemen die de prestaties kunnen beïnvloeden.

Naast het onderhouden en optimaliseren van computersystemen, omvat systeembeheer ook het beveiligen van gegevens en het waarborgen van de privacy van gebruikers. Systeembeheerders implementeren beveiligingsmaatregelen zoals firewalls, antivirussoftware en toegangscontrolesystemen om ervoor te zorgen dat de systemen beschermd zijn tegen ongeautoriseerde toegang en dataverlies.

Daarnaast zijn systeembeheerders verantwoordelijk voor het monitoren van de prestaties van de systemen. Ze houden de serverbelasting, het netwerkverkeer en de beschikbaarheid van de systemen in de gaten om eventuele problemen tijdig te kunnen identificeren en oplossen. Dit proactieve monitoringproces helpt bij het voorkomen van downtime en minimaliseert de impact op de bedrijfsvoering.

Een ander belangrijk aspect van systeembeheer is het bieden van technische ondersteuning aan gebruikers. Systeembeheerders zijn het eerste aanspreekpunt voor medewerkers die problemen ondervinden met hun computersystemen. Ze bieden telefonische ondersteuning, remote assistance en persoonlijke begeleiding om gebruikers te helpen bij het oplossen van technische problemen en het optimaliseren van hun workflow.

Naast het dagelijkse beheer van computersystemen zijn systeembeheerders ook betrokken bij het plannen en implementeren van IT-projecten binnen een organisatie. Ze evalueren nieuwe technologieën, voeren systeemanalyses uit en adviseren over de aanschaf van hardware en software. Door hun expertise en kennis van de IT-infrastructuur kunnen systeembeheerders bijdragen aan de groei en ontwikkeling van een organisatie.

Kortom, systeembeheer is een essentieel onderdeel van elke organisatie. Het zorgt voor een stabiele en veilige IT-infrastructuur, optimaliseert de workflow en biedt technische ondersteuning aan gebruikers. Zonder systeembeheer zou een organisatie kwetsbaar zijn voor technische problemen, beveiligingsrisico's en inefficiëntie. Het belang van systeembeheer kan daarom niet worden onderschat.

Factoren die de kosten van systeembeheer beïnvloeden

De kosten van systeembeheer kunnen aanzienlijk verschillen, afhankelijk van verschillende factoren. Hier zijn enkele van de belangrijkste factoren.

Grootte van de organisatie

De grootte van de organisatie speelt een aanzienlijke rol in de uiteindelijke kosten. Het spreekt voor zich dat grotere organisaties met meer medewerkers en systemen meer zullen moeten investeren in systeembeheer dan kleinere bedrijven.

Neem bijvoorbeeld een groot internationaal bedrijf met vestigingen over de hele wereld. Dit soort organisaties heeft vaak een complex IT-infrastructuur met servers, netwerken en databases op verschillende locaties. Het beheren van al deze systemen vereist een team van experts en geavanceerde tools, wat resulteert in hogere kosten.

Aan de andere kant hebben kleinere bedrijven vaak minder systemen en medewerkers, waardoor de kosten voor systeembeheer lager kunnen zijn. Ze kunnen mogelijk met een klein team of zelfs met externe ondersteuning werken om de kosten te verlagen.

Complexiteit van de systemen

Hoe complexer de systemen, hoe hoger de kosten. Complexe systemen vereisen meer expertise en mogelijk geavanceerdere tools, wat de kosten kan opdrijven.

Stel je bijvoorbeeld een organisatie voor die gespecialiseerd is in het ontwikkelen van software voor de luchtvaartindustrie. Hun systemen moeten voldoen aan strikte veiligheidsnormen en integreren met verschillende externe systemen. Het beheren van dergelijke complexe systemen vereist gespecialiseerde kennis en ervaring, wat resulteert in hogere kosten voor systeembeheer.

Aan de andere kant kunnen bedrijven met eenvoudigere systemen mogelijk met minder gespecialiseerde ondersteuning werken, waardoor de kosten kunnen worden verlaagd. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn voor een klein e-commercebedrijf dat een eenvoudige website en een enkele database heeft.

Niveau van ondersteuning nodig

Het niveau van ondersteuning dat nodig is, zal ook de kosten beïnvloeden. Hoe meer support een organisatie nodig heeft, hoe meer ze zullen moeten betalen.

Organisaties kunnen verschillende niveaus van ondersteuning nodig hebben, afhankelijk van hun behoeften en prioriteiten. Sommige bedrijven hebben mogelijk 24/7 ondersteuning nodig om eventuele storingen snel op te lossen, terwijl andere bedrijven mogelijk genoegen nemen met minder intensieve ondersteuning.

Daarnaast kan het niveau van ondersteuning variëren op basis van de reactietijd. Sommige organisaties hebben mogelijk een snelle responstijd nodig, terwijl andere bedrijven kunnen werken met een iets langere responstijd.

Het is belangrijk voor organisaties om hun behoeften en budget zorgvuldig af te wegen bij het bepalen van het juiste niveau van ondersteuning, omdat dit direct van invloed is op de kosten van systeembeheer.

Gemiddelde kosten van systeembeheer

Nu we weten welke factoren de kosten van systeembeheer beïnvloeden, laten we de gemiddelde kosten eens bekijken.

Kosten per uur

De gemiddelde kosten voor systeembeheer per uur kunnen variëren, maar het gemiddelde ligt rond de €75 tot €150 per uur.

Maandelijkse en jaarlijkse kosten

De maandelijkse kosten kunnen variëren van €750 tot €1.500, afhankelijk van het niveau van ondersteuning. De jaarlijkse kosten kunnen oplopen tot enkele duizenden euro's, afhankelijk van de grootte en complexiteit van de organisatie.

Hoe de kosten van systeembeheer te verminderen

De kosten van systeembeheer kunnen hoog lijken, maar er zijn manieren om deze te verminderen. Hier zijn enkele ideeën.

Outsourcing van systeembeheer

Het outsourcen van systeembeheer kan een geweldige manier zijn om kosten te besparen. Het kan je niet alleen geld besparen, maar je ook toegang geven tot een team van experts met een breed scala aan ervaring en vaardigheden.

Automatisering van systeembeheer

De automatisering van systeembeheer kan ook helpen de kosten te drukken. Door routinematige taken te automatiseren, kun je tijd besparen en de efficiëntie verhogen, wat op zijn beurt kan leiden tot kostenbesparingen.

Training en opleiding van personeel

Het trainen en opleiden van je personeel om systeembeheertaken te kunnen uitvoeren, kan ook helpen om kosten te besparen. Dit kan resulteren in minder afhankelijkheid van externe dienstverleners en kan leiden tot een betere controle van je systemen.

Conclusie: is systeembeheer de investering waard?

Ja, je kunt simpelweg niet zonder. Het is namelijk niet de vraag "of" je een keer gehackt wordt maar "wanneer". Systeembeheer is een essentiële rol in elke organisatie. Hoewel de kosten hoog kunnen zijn, de voordelen in termen van efficiëntie, betrouwbaarheid en productiviteit maken het een investering waard. 

Vergeet niet, er zijn ook methoden om de kosten te beheersen en te verminderen, zoals outsourcing, automatisering en het opleiden van personeel.

Als je meer wilt weten over hoe je de kosten van systeembeheer in jouw organisatie kunt beheren, neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder op weg naar een efficiënt en kosteneffectief systeembeheer.


Neem contact op of ​​Ontmoet een expert


in Blog
Wat kost systeembeheer
Marcel Martens 28 augustus 2023

Deel deze post

Labels

Onze blogs

Aanmelden om een reactie achter te laten
Hoe kies je de perfecte laptop voor jou?