Wat is de beste zakelijke laptop?

Wat is de beste zakelijke laptop?
Geschreven door Marcel Martens op 08-09-2020 Laatst bijgewerkt op 30-05-2024

Overweeg je een zakelijk laptop aan te kopen?

Als dat zo is heb je geluk want hieronder volgt een lijst met laptops die geschikt zijn voor zakelijk gebruik.

Ons doel bij M – IT Services is altijd geweest om zoveel mogelijk betrouwbare IT-informatie te verstrekken. Nu is de reikwijdte van onze inspanningen gegroeid tot het geven van les over alles wat met ICT te maken heeft en het helpen van ondernemers om de juiste IT-leverancier te vinden.

En dat is precies het doel van dit artikel, om jou te helpen kiezen welke zakelijke laptop het beste past bij jouw behoeften, wensen & eisen. Dat brengt ons naar het volgende punt.

Vanwege onze reputatie op het gebied van transparantie wordt ons dagelijks deze vraag gesteld:

Hoe bepaal ik welke zakelijke laptop het beste bij mij past?

Hier vindt je een lijst met vragen om over na te denken:

 1. Hoe groot of klein mag de laptop zijn?
 2. Waar ga ik de laptop allemaal voor gebruiken?
 3. Hoe afhankelijk ben ik van de laptop om mijn werk te kunnen doen?
 4. Hoe snel moet deze zijn?
 5. Hoeveel opslagcapaciteit heeft deze minimaal nodig?
 6. Welke software ga ik allemaal gebruiken?
 7. Neem ik hem vaak mee naar afspraken of klanten?
 8. Hoe lang wil ik op de batterij kunnen werken?
 9. Welke scherm-resolutie wil ik minimaal hebben?


Een andere, tweede vraag die we dagelijks krijgen is: Wat is het beste merk voor een laptop of PC?

Zoals je zult begrijpen is het onmogelijk om alle merken en modellen naast elkaar te zetten en te vergelijken. Ik zal me voor dit artikel beperken tot:

 • Dell
 • HP
 • Lenovo
 • Microsoft
 • Toshiba

De reden dat ik merken als Asus, Acer, etc. niet mee heb genomen is omdat zij zich met name op de consumenten-markt focussen.

Wil je weten welke zakelijke laptop het beste geschikt is voor jouw organisatie?

 Vraag meer informatie aan of  ​​Ontmoet een expert


Ieder merk heeft zijn eigen “Unique Selling Point” (USP), maar daar wil ik het niet over hebben vandaag… Wat men vaak vergeet is, dat de laptop voor een ondernemer en zijn medewerkers meer is dan een esthetisch apparaat. Het is namelijk zijn of haar gereedschap waar ze, naar alle waarschijnlijkheid, primair hun geld mee moeten verdienen. Een laptop is dus een middel en niet het doel op zich.

Met dat in het achterhoofd, wat zijn dan belangrijke eigenschappen om rekening mee te houden? Voor mij zijn dat de volgende eigenschappen:

 • Betrouwbaarheid, de laptop moet het gewoon altijd doen zodat jij je op je werk kunt focussen, zodat je geen geld en tijd verspilt;
 • Snelheid, de laptop moet over 3 jaar ongeveer nog net zo snel zijn als nu, zodat je lang van je investering gebruik kunt maken;
 • Service en garantie, je schaft een laptop aan om 3 – 5 jaar te gebruiken (Nederlands gemiddelde), als er dan toch een keer iets defect gaat wil je dat het de volgende dag gefixt wordt, zodat je snel weer verder kunt;
 • Kwaliteit, hoe langer je de laptop zonder storingen en problemen kunt gebruiken des te meer plezier je ervan hebt, zodat je gewoon kunt blijven werken;

Een andere vraag die wij vaak horen is: Wat is het verschil tussen een zakelijke laptop (professional) en een consumenten laptop/pc?

Wederom een hele goeie vraag. Laten we met het makkelijkste beginnen:

Een zakelijke laptop of pc is ontwikkeld om minimaal 8 uur per dag aan te staan en opdrachten te krijgen. Een consumenten laptop of pc gemiddeld 4 uur. Dit betekent dat er kwalitatief betere onderdelen gebruikt worden welke veel langer mee moeten kunnen gaan. Een zakelijke laptop wordt primair gebruikt om “geld” mee te verdienen en een consumenten laptop is bedoeld voor “plezier”.

Nu hoor ik je denken: ja, maar op die consumenten laptop werkt Word, Excel en Outlook toch ook? Klopt, gelukkig wel. Consumenten gebruiken ook Word om een keer een brief te typen en Outlook voor de e-mail. Echter ze gebruiken dat niet 8 uur (of meer) per dag.

Nog een groter verschil zit hem in het afstemmen van onderdelen op elkaar. Als voorbeeld: wanneer je een Mercedes motor in een Volkswagen stopt en op de startknop drukt zal hij waarschijnlijk niet starten. De startmotor, software en andere onderdelen welke nodig zijn om de motor te starten spreken niet de Mercedes taal.

Datzelfde geldt ook voor de onderdelen in laptops en pc’s. Nu stemmen beide varianten (zakelijk en consumenten) het af zodat alles werkt maar bij zakelijke apparatuur gaat men nog een stap verder. Men selecteert de onderdelen die perfect met elkaar samenwerken en optimaliseren dat met Drivers en Firmware, zeg maar software.

Een derde vraag die we vaak horen is: Wat is het beste merk en waarom?

Als je dit artikel hebt gelezen zul je begrijpen waarom wij volmondig antwoorden met HP. Top van iedere productie-batch.

Wil je weten HP laptop het beste geschikt is voor jouw organisatie?

 Vraag meer informatie aan of  ​​Ontmoet een expertHoe bepaal ik welke zakelijke laptop het meest geschikt is voor mij?

Hier zal ik punt voor punt de vragen aan je stellen zoals ik dat ook doe bij een klant.

Hoe groot of klein mag de laptop zijn?

Het schermformaat, zeg maar hoeveel inch, bepaald de afmetingen van een laptop. Standaard is 15,6” (inch). Vindt je dat te groot dan kun je voor 13” gaan. Neem je de laptop zelden mee buiten de deur en wil je een groot scherm om op meerdere plekken te kunnen werken in en rondom huis, dan kan juist een groter scherm van 17” prettig zijn. Het aantal inch kan ook invloed hebben op de maximale resolutie. Meer daarover bij punt 8 hieronder.

Waar ga ik de laptop allemaal voor gebruiken?

Deze vraag stel ik om te bepalen hoeveel rekenkracht (type processor), geheugen (hoeveelheid RAM) en wat voor grafische kaart er nodig is. Het antwoord op deze vraag heeft de meeste invloed op de prijs. Wij drukken het meestal uit in 3 soorten:

 • Standaard laptop voor kantoor. Deze is geschikt voor dagelijks gebruik en prima voor het werken met Office (Word, Excel, Outlook, PowerPoint, Teams, etc.), Browsen op internet (Google Chrome, Microsoft Edge, FireFox, etc.), videobellen, etc. In combinatie met een docking-station kun je heel eenvoudig op kantoor je laptop aan je scherm(en), toetsenbord, muis, netwerk, etc. aansluiten. Afhankelijk van de wensen kost deze standaard zakelijke laptop € 650 – € 1.800in aanschaf.
 • Power User. Een laptop voor een power user is net wat zwaarder. Hiermee bedoel ik niet qua gewicht maar juist qua rekenkracht en andere resources zodat er meer taken tegelijk afgehandeld kunnen worden. Of wanneer er dagelijks zware Excel berekeningen uitgevoerd worden. Ook kun je met pakketten zoals Adobe Photoshop & InDesign werken die meer geheugen en processorkracht gebruiken. Afhankelijk van de eisen en wensen kost deze zakelijke power user laptop € 1.200 – € 2.500 in aanschaf.
 • Mobiel Werkstation. Dit is de zwaarste uit de categorie en wordt gebruikt door ontwerpers, CAD/CAM’ers, 3D gebruikers, etc. Deze hebben vaak een Xeon processor en een aparte grafische kaart welke voor de beeldberekeningen zorgen. (Bij bijv. Een i5 processor zit de grafische kaart geïntegreerd in de processor, dit herken je aan de “i” wat staat voor integrated). Afhankelijk van de eisen en wensen kost de zakelijke mobiele werkstation € 1.600 – € 3.800in aanschaf.

Hoe afhankelijk ben ik van de laptop om mijn werk te kunnen doen?

Vaak vraagt men waarom ik deze vraag stel. Deze vraag stel ik om te bepalen wat voor garantie en TTR (Time To Repair) contract er nodig is.

Het beste kan ik dit uitleggen aan de hand van een rekenvoorbeeld. Stel je bent een consultant die € 100 per uur in rekening brengt en daarvoor je laptop gebruikt om een adviesrapport of een presentatie te maken. Op het moment dat er iets defect is (hardware matig), is het vaak zo dat je het apparaat op kunt sturen voor garantie. Gemiddeld genomen kost dit 10-20 werkdagen. Stel dat je 50-75% van je werktijd de laptop gebruikt. Dan mis je al gauw € 4.000 – € 12.000 aan omzet. Als je dus erg afhankelijk van de laptop bent is een 4-uur on-site reparatie contract wel heel erg handig. Deze kost gemiddeld € 200 – € 500 voor 3-5 jaar, welke je direct hebt terugverdiend op het moment van een hardware matig defect.

Als je wel wat langer zonder kunt adviseer ik altijd een next business day contract zodat je laptop uiterlijk de volgende werkdag op locatie gerepareerd wordt, kosteloos! Een next business day contract kost gemiddeld € 120 – € 300 voor 3-5 jaar afhankelijk van het type laptop.

Hoe snel moet deze zijn?

Met andere woorden wat is het bedrag dat je wilt besteden? Zodat je de beste waar krijgt voor je geld. Dit gaat dan om:

 1. de kloksnelheid van de processor en het aantal cores. Hoe hoger de GHz van de processor hoe sneller deze is. Hoe meer cores deze heeft, hoe meer berekeningen deze gelijktijdig kan uitvoeren.
 2. De hoeveelheid geheugen, hoe meer hoe beter. Oftewel hoeveel programma’s of tabjes je in je browser actief kunt hebben zonder dat het traag wordt.
 3. Het type SSD, hier zit enorm veel verschil in wat buiten de scope van dit artikel valt.

Als stelregel kun je aanhouden dat een snellere processor, extra geheugen of betere kwaliteit SSD ieder op zich zo’n € 100 aan de prijs toevoegen.

Hoeveel opslagcapaciteit heeft deze minimaal nodig?

Dit verschilt sterk per persoon (zelfs binnen één bedrijf) en is afhankelijk van het type werk wat je met de laptop verzet. Een video-editor zal meer ruimte nodig hebben dan iemand met slechts wat documenten. Daarnaast speelt de backend van het bedrijf hier ook een rol. Gebruik je eigen server(s) of zit al je data in de cloud via, Dropbox, OneDrive, SharePoint of Google Drive? Als je documenten al in de cloud opgeslagen worden hoef je alleen maar rekening te houden met de omvang welke je off-line beschikbaar wilt hebben. De rest wordt nagenoeg direct in de cloud opgeslagen.

Welke software ga ik allemaal gebruiken?

Los van, dat het handig is om voor jezelf te weten welke software/toepassingen je allemaal wilt gaan gebruiken, komen ze vaak ook met specifieke hardware vereisten. Daar dien je in de aanschaf wel rekening mee te houden, aangezien je achteraf niet zomaar iets kunt wijzigen in de configuratie van de laptop. Vaak zelfs niets meer. Door vooraf een lijst(je) aan te leveren kunnen wij controleren of de laptop geschikt is voor al je software.

Neem ik hem vaak mee naar afspraken of klanten?

Wederom vragen mensen vaak waarom ik dit vraag. Laat me je een voorbeeld geven van een situatie waar deze vraag van belang was:

Een goede vriend van me, die freelancer is als bouwplanner, vertelde me een verhaal op een feestje waar mijn mond op dat moment van openviel. Hij was bij een super hightech bedrijf op gesprek geweest en mocht terugkomen voor een tweede gesprek. Er moest een hightech fabriek van 7200m2 gebouwd worden (met meerdere clean rooms) en hij was een van de twee laatste kandidaten. Een mooie klus die hem 1,5-3 jaar werk zou opleveren. Vol vertrouwen ging hij het tweede gesprek in. Hij had immers diverse goede referenties afgegeven, die vol lof over zijn resultaten spraken. Echter toen hij zijn laptop tijdens het tweede gesprek uit zijn tas haalde en de directeur/eigenaar van het bedrijf er naar keek was het gesprek afgelopen. “Je denk toch zeker niet dat wij als top of market bedrijf met iemand in zee gaan die met huis tuin en keuken spullen werkt…”. Mijn vriend probeerde van alles en bood zelfs aan om in nieuwe hardware te willen investeren maar het kwaad was al geschied. Hij verloor de mooie opdracht aan de andere kandidaat.

Je denkt nu misschien wat maakt dat nu weer uit… en ergens geef ik je ook gelijk, maar het zegt meer over jouw manier van denken dan je misschien verwacht. Als jij zelf je IT en/of je gereedschap serieus neemt en enkel met professionele spullen werkt, straalt dat onbewust ook professionaliteit uit. En men kijkt daar toch naar….

Dat was een duur lesje van zo’n € 350.000.

Hoe lang wil ik op de batterij kunnen werken?

Als je hele dagen onderweg bent wil je minimaal 6-9 uur met je batterij vooruit kunnen zodat je deze ‘s-avonds weer op kunt laden. Hiervoor heb je energiezuinige componenten nodig in je laptop of een zwaardere batterij. De batterij is meestal het zwaarste van een laptop en heeft dus veel invloed op het totale gewicht van de laptop. Wil je een kleine, snelle, lichte zakelijke laptop die de hele dag kan werken op de batterij? Dan zul je concessies moeten doen in een of meer van die 3 want dat gaat niet samen. Het moet uit de lengte of de breedte komen. Denk hier dus vooraf goed over na want je kunt het niet meer veranderen.

Welke scherm-resolutie wil ik minimaal hebben?

Een vraag waar maar weinig gebruikers bij stil staan. Los van het gebruikersgemak heeft deze vraag ook veel impact op de prijs van een zakelijke laptop. Helaas zijn nog steeds niet alle schermen Full-HD (1080p). Full-HD heeft een resolutie van 1920×1080 pixels. Dat is ook een veel voorkomende standaard resolutie bij LCD-schermen. Er zijn toch nog een heel veel laptops die onder de HD-standaard zitten, met een zogenoemd XGA- of WXGA-scherm. Eigenlijk is het zelden een goed idee om er nog zo een te kopen. Er zijn genoeg laptops op de markt die wél de HD-standaard halen en toch binnen je budget passen. Op zo’n XGA- of WXGA-scherm is een presentatie maken, video’s kijken of efficiënt Outlook gebruiken al behoorlijk moeilijk.

Wat voor schermresolutie heb ik nou echt nodig voor mijn zakelijke laptop?

 1. de minimale standaard 1920 x 1080 (Full-HD)

  Een Full-HD is al een tijdje de minimale standaard om enigszins fatsoenlijk te kunnen werken. Let op! Sommige fabrikanten gebruiken de term HD om hun scherm (resolutie) aan te duiden, maar alleen 1920×1080 is Full-HD.
 2. Halfweg 2560×1440 (Quad HD)

  Quad HD is vier keer de resolutie van 720p. Er komen steeds meer zakelijke laptops op de markt met een Quad HD scherm. Deze hangt tussen de Full-HD en de Ultra HD (4K) in. Deze geven dus zeker meer scherpte en niet te vergeten je kunt gewoonweg meer informatie op je scherm weergeven vanwege het extra aantal pixels.
 3. De top 3840×2160 (4K)

  In de TV wereld is 4K al even de nieuwe standaard. Ook bij zakelijke laptops zien we steeds meer 4K schermen. Deze worden veelvuldig gebruikt door fotografen en video-bewerkers, maar zeker ook door CAD/CAM tekenaars. Je mag er gerust vanuit gaan dat dit de nieuwe standaard wordt.

 


Wil je weten welke zakelijke laptop het beste geschikt is voor jouw organisatie?

 Vraag meer informatie aan of  ​​Ontmoet een expertin Blog
Wat is de beste zakelijke laptop?
Marcel Martens 8 september 2020

Deel deze post

Labels

Onze blogs

Aanmelden om een reactie achter te laten
Hoe ik mijn bedrijfsgegevens bescherm tegen CyberCrime