Performance verschillen tussen identieke laptops of pc’s verklaard

Performance verschillen tussen identieke laptops of pc’s verklaard
Geschreven door Marcel Martens op 03-09-2020 Laatst bijgewerkt op 22-03-2024

Een vraag die wij vaak horen is:

Hoe kan het dat 2 laptops, welke tegelijk besteld zijn, niet even snel zijn? Dit is een hele goeie vraag. Het antwoord is niet zo eenvoudig.

Ja maar die laptops of pc’s komen toch uit dezelfde fabriek? Klopt helemaal, sterker nog, als je kijkt naar harde schijven dan zijn er maar iets van 5 harde schijf / SSD fabrieken in de hele wereld.

Maar hoe kan het dan zo zijn dat er zoveel verschil in zit? Hiervoor geef ik graag een waargebeurd voorbeeld uit mijn tijd bij Imtech. Daar kochten ze destijds alle werkplekken, pc’s en laptops, bij Dell. Voor de directeur, de financial controller en nog drie andere collega’s had ik vijf standaard kantoor laptops besteld bij Dell. Ze waren alle vijf van hetzelfde type en model. Nadat ik ze klaar had gemaakt voor gebruik en men ze een aantal weken gebruikte, kreeg ik de vraag van mijn manager (de controller)hoe kan het zijn dat die van de directeur sneller is dan die van mij? Dat is een hele goeie en ook terechte vraag! Het antwoord is wat moeilijker, ondanks dat zal ik mijn best doen om het uit te leggen.


In eerste instantie dacht ik dat het aan de software lag, het waren immers exact dezelfde laptops… Nadat ik die van mijn manager, de controller, opnieuw had geïnstalleerd (inclusief de laatste drivers en firmware updates) gaf ik deze terug. Helaas zonder verbetering.

Nu kwam de nerd in mij volop naar boven en had besloten dit tot op de bodem uit te gaan zoeken.

Ik had er nog één niet uitgeleverd en ging aan de slag met die drie laptops. De snelste van de directeur, die langzame van de controller en een 3e nieuwe uit de doos. Alle drie hadden exact dezelfde installatie van Windows en overige software, inclusief dezelfde drivers en firmware versies.

Ik maakte gebruik van een benchmark-tool om de snelheid van de laptops te bepalen. Versassend genoeg drie verschillende resultaten??? Hoe kan dat vroeg ik me af. Ik opende een support-ticket bij Dell om mij te helpen zoeken naar een verklaring… helaas zonder resultaat.

Dan toch maar eens onder de motorkap kijken was mijn gedachte. Ik schroefde de laptops open en keek naar de onderdelen die impact hebben op de performance van de laptop. Denk hierbij aan harde schijf / ssd, geheugen, processor & grafische kaart.

Wat denk je? Bij alle 3 de laptops exact dezelfde componenten. (Ik heb ook wel eens meegemaakt dat er verschillende merken harde schijven gebruikt worden binnen één productie-batch).

Waar komt dan het verschil vandaan?

Na uitgebreid onderzoek en testen kwam ik tot de ontdekking dat het aan de harde schijf lag.

Toen kwam ik erachter waarom Dell het altijd wint op prijs van HP.

Die fabriek maakt series van eenzelfde type harde schijf. Als deze de standaard test van de fabriek doorstaan worden ze aangeboden op de markt. Deze testen zijn niet erg uitgebreid en er treden dus wel eens fouten op bij het lezen of wegschrijven van gegevens. Hierdoor moet het opnieuw voordat de schijf aan Windows doorgeeft dat de transactie succesvol is.

Wat bleek nou, Dell koopt juist die schijven op als ze niet snel genoeg verkocht worden. Daardoor kunnen ze goedkoop inkopen.

Wat doet HP daarentegen, die geeft de fabriek een 10-tal extra testen en als een harde schijf alle 10 de testen doorstaat mag er een HP stikker op en koopt HP die.

HP koopt dus alleen de beste schijven uit een productie-batch terwijl Dell juist de minder goede (het zijn nog steeds geen slechte) schijven welke stukken goedkoper zijn omdat er meer van zijn en niet iedereen ze wil hebben.

Ik kon het probleem dus ook niet oplossen voor mijn manager zonder een snellere laptop te kopen of onderdelen te vervangen.


in Blog

Deel deze post

Labels

Onze blogs

Aanmelden om een reactie achter te laten
Hoe je Microsoft Teams correct implementeert in jouw organisatie