Cloud opslag: Dropbox vs de rest

Cloud opslag: Dropbox vs de rest
Geschreven door Marcel Martens op 29-09-2021 Laatst bijgewerkt op 22-03-2024

Met de clouddienst Dropbox beschik je makkelijk online en op ieder apparaat dat je gebruikt over je bestanden. Verander je een bestand op je tablet, dan staat dezelfde versie ook voor je klaar op de laptop en online. De dienst is zo handig, dat je je bijna af zou vragen waarom niemand anders zoiets maakt. Goed nieuws: iemand anders maakt zoiets ook. Hier zijn zes alternatieven voor Dropbox.


Box

Box lijkt niet alleen qua naam heel erg op Dropbox, maar ook qua aanbod. Deze dienst is in 2005 iets eerder gelanceerd dan Dropbox (2007). Qua insteek zijn het tegenpolen die elkaar zijn gaan raken. Dropbox richtte zich in eerste instantie op particuliere gebruikers en is uitgebreid met mogelijkheden voor zakelijker gebruikers. Box was oorspronkelijk gericht op grote bedrijven en heeft zich ontwikkeld richting particulieren. Het belangrijkste verschil voor gebruikers zit ‘m in de kosten voor een betaald account tegenover de mogelijkheden van een gratis account.


Microsoft OneDrive

Microsoft biedt de online opslag OneDrive aan als onderdeel van Microsoft 365. Op deze opslag sla je niet alleen je eigen bestanden op, maar deel je ook gegevens met je team. Daarnaast dient OneDrive als opslaglocatie van gegevens uit OneNote en nog enkele andere applicaties van Microsoft. De drive is hecht verweven met de rest van de (voormalige) Microsoft Office suite (nu bekend als Microsoft 365). Aangezien dit bij veruit de meeste bedrijven in gebruik is, is OneDrive een zeer aantrekkelijke optie voor online opslag. Je hebt er waarschijnlijk zelfs al licenties voor… echter heeft het ook nadelen. Zo kun je niet alle leestekens in bestandsnamen gebruiken. Het is niet overzichtelijk wie tot welk bestand toegang heeft en de snelheid laat te wensen over.


Tresoritt

Het belangrijkste verkooppunt van cloudopslag Tresorit is beveiliging. Deze dienst is gevestigd in Zwitserland en Hongarije en specialiseert zich in extra online beveiliging. Zowel de encryptie als de onderliggende veilige infrastructuur liggen op een zeer hoog niveau. Daar zitten twee nadelen aan. Tresorit is lastiger in gebruik te nemen dan de meeste andere diensten. Daardoor loop je snel tegen extra implementatiekosten aan. Daarnaast is dit één van de duurste cloudopslagdiensten op de markt. Dat maakt Tresorit alleen interessant voor bedrijven die aantoonbaar behoefte hebben aan extreme beveiliging.


Sync.com

Hoewel Sync.com iets minder extreem beveiligd is dan Tresorit, is ook hier de beveiliging een verkooppunt. Deze dienst biedt zogenaamde zero-knowledge encryptie. Dat betekent dat zelfs Sync.com zelf jouw bestanden niet kan ontcijferen. Worden er servers in beslag genomen, dan zijn de gegevens die erop staan veilig. De dienst kan zelfs geen gehoor geven aan dwangbevelen om data te overhandigen. Althans niet aan het ontcijferen van die data. Als dit een rol speelt in je organisatie, kan Sync.com een interessante optie zijn. Ben je iemand met de neiging om wachtwoorden te verliezen, dan is het wellicht een minder goed idee.


pCloud

Het hoofdkantoor van pCloud staat in Zwitserland. Wie weet, wellicht zijn het buren van Tresorit? Ook deze dienst voert extra beveiliging aan als verkoopargument. Het bedrijf stelt dat de data vallen onder Zwitserse privacywetgeving; de meest individuvriendelijke in de wereld. Alle bestandsservers staan binnen de EU. Data die hier opgeslagen worden zullen zo nooit beneden het niveau van de GDPR/AVG vallen. Als optionele extra is het mogelijk om een zero-knowledge encryptie te activeren. Naast privacy biedt deze online dienst praktisch alle mogelijkheden die we gewend zijn van een dienst als Dropbox.


Google Drive

Deze online opslag is onderdeel van het aanbod van Google. Je kunt er gratis gebruik van maken. Sterker nog: ook als je niet direct behoefte hebt aan Google Drive, kun je toch nog bijna gedwongen er gebruik van maken. Deze applicatie dient namelijk ook als opslag voor onder meer Google Workspace (Google’s alternatief voor Microsoft Office), Google Photos en de synchronisatie van instellingen met je Android telefoon. Tegen betaling kun je uitgebreide opties voor bedrijven in Google Drive activeren. Zoals alle Google applicaties ligt de focus heel sterk op het online deel van de cloudoplossing. Persoonlijk ben ik een groot fan van de zakelijke variant. Hierin kun je zogeheten team-drives maken waarin je met anderen (collega’s of derden) kunt samenwerken. Deze is zelfs als G-schijf te koppelen in Windows zodat je gewoon kunt blijven werken als je gewend bent.

 

Keuze genoeg als het op cloudopslag aankomt

Als je op zoek bent naar een alternatief voor Dropbox, merk je snel dat er genoeg keuze is. Diensten onderscheiden zich grofweg in beveiliging van de bestanden, bescherming van de privacy en opties voor teamwork. Een dienst als Dropbox heeft verschillende opties om zakelijk samenwerken makkelijker te maken. Heb je daar behoefte aan, dan kan de Google Drive een interessant alternatief zijn.

Daarbij hebben de bovenstaande zes diensten ieder een eigen unieke aanpak te bieden. Ben je op zoek naar cloudopslag? Wil je af van Dropbox? Ben je gewoon benieuwd hoe je online bestandsbeheer het best kunt aanpakken? Wij helpen je graat om de beste mogelijkheid te vinden voor jouw organisatie en zorgen dat het voor je werkt. Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.

 

Wellicht ook interessant voor je:


in Blog
Cloud opslag: Dropbox vs de rest
Marcel Martens 29 september 2021

Deel deze post

Labels

Onze blogs

Aanmelden om een reactie achter te laten
Marktaandeel clouddiensten