Welke Cloud services zijn er beschikbaar?

Welke Cloud services zijn er beschikbaar?
Geschreven door Marcel Martens op 20-05-2021 Laatst bijgewerkt op 22-03-2024

Als je de basisprincipes van Cloud computing hebt geleerd, vraag je je misschien af ​​welke services erop kunnen worden aangeboden. De Cloud wordt namelijk niet alleen gebruikt om grote hoeveelheden gegevens op te slaan. Bovendien heeft het verschillende applicaties die in staat zijn om je bedrijf te brengen van waar het is, naar waar je het wilt hebben.

De mogelijkheden van Cloud computing zijn de afgelopen jaren explosief toegenomen. Sinds de introductie van Salesforce en zijn bedrijfsapplicaties, via het web in 1999, is het tempo van de acceptatie van de Cloud en de geboden Cloud computing-mogelijkheden exponentieel gegroeid. Van mailservices tot CRM (Customer Relationship Management), ERP (Enterprise Resource Planning) of zelfs krachtige virtuele omgevingen, de Cloud is daartoe in staat en nog veel meer. Maar welke mogelijkheden biedt Cloud computing precies? Welke services en modellen van Cloud computing zijn ​​er?


 

De mogelijkheden van Cloud computing

zijn de mogelijkheden van Cloud computing veel gevarieerder dan een paar jaar geleden. Wat in de eerste plaats begon als een aanbod van zakelijke applicaties zoals CRM of e-mail, is uitgegroeid tot zeer complexe combinaties en diensten.

Met de komst van onder meer Amazon Web Services (AWS) en Microsoft Azure zijn de mogelijkheden van aspecten als applicatieontwikkeling en infrastructuurbeheer in de Cloud toegenomen. Dit maakt een meer gepersonaliseerde configuratie van diensten en faciliteiten mogelijk, maar tegelijkertijd veel meer gespecialiseerd. Dit vereist wel meer geavanceerde kennis van informatica in het algemeen.


 

Cloud computing-modellen en hun bruikbaarheid

 

De toename van de mogelijkheden van Cloud computing heeft ook een classificatie van de verschillende beschikbare diensten met zich meegebracht. In de regel wordt onderscheid gemaakt tussen SaaS (Software as a Service), PaaS (Platform as a Service) en IaaS (Infrastructure as a Service).

Vele andere experts maken ook onderscheid tussen CaaS (Communications as a Service), DaaS (Database as a Service) en XaaS of EaaS (Anything as a Service of Environment as a Service).

SaaS (Software as a Service) is het meest populaire type en ook het meest gebruikt. Dit type omvat alle software gericht op eindgebruikers, degenen die de software zelf moeten gebruiken en die niet alles erachter hoeven te beheren, zoals onderhoud, hardware, besturingssysteem, back-ups, opslag, etc. Office-suites zoals Office 365 of Google Apps for Work vallen in deze sectie, maar ook andere producten zoals CRM voor Microsoft Dynamics of Salesforce, ERP in de Cloud zoals SAP Business ByDesign of Oracle E-Business Suite, en opslagdiensten zoals Google Drive of Dropbox, onder vele anderen.

Wat zijn de services in de Cloud?

Elke clouddienst bestaat doorgaans uit meerdere datacenters die de software hebben geïnstalleerd om ons een dienst te verlenen. Het enige wat we doen met onze computers, tablets of smartphones is om via internet verbinding te maken met deze datacenters om elke relevante taak uit te voeren die we willen.

Wanneer we bijvoorbeeld toegang krijgen tot ons Dropbox-account, hoeven we alleen maar via internet verbinding te maken met een datacenter met een onbekende locatie waar onze gegevens worden opgeslagen. Eenmaal verbonden met het datacenter, kunnen we met de Dropbox-software die op het datacenter draait, onze bestanden downloaden en uploaden.

Services die in de Cloud kunnen worden geïmplementeerd, zijn onder meer:

 • Gegevensopslag: dit is de bekendste bron voor iedereen. De Cloud biedt ruimte om grote hoeveelheden informatie op te slaan. Zelfs de marathons van series die je op Netflix ziet zijn mogelijk dankzij het feit dat dit bedrijf duizenden servers en terabytes aan cloudopslag heeft. Dit vergemakkelijkt de toegang tot informatie onmiddellijk en in realtime.
 • Back-up en herstel: nadat je je gegevens naar de Cloud hebt gemigreerd, wordt de serviceprovider die je hebt geselecteerd om je gegevens te beheren, automatisch verantwoordelijk voor de veiligheid ervan. Dit bespaart je de financiële last van het aanschaffen van extra hardware of infrastructuur om een ​​back-up te maken van kritieke gegevens. Cloudproviders zoals Google, Microsoft, Dropbox, enzovoort, bieden onbeperkte opslag, back-ups op aanvraag en snel herstel wanneer je maar wilt, als een service.
 • Netwerken: deze oplossing verwijst naar het gebruik van bepaalde netwerkbronnen en -services. Het omvat verbinding met een op internet gebaseerde technologie zoals het Wireless Access Network (WAN) en zorgt tegelijkertijd voor betrouwbare en veilige toegang tot de applicaties die dagelijks in een organisatie worden gebruikt.
 • E-mail (communicatie): e-mail services zoals Gmail, Yahoo mail, Hotmail, enz. Zijn een goed voorbeeld van Cloud services. Dit alles stelt gebruikers in staat om in te loggen en toegang te krijgen tot hun e-mails vanaf elke locatie ter wereld, op elk apparaat en op elk moment. De enige vereisten zijn een goede internetverbinding en een webbrowser. Deze e-mails worden niet opgeslagen op de lokale computers van de gebruiker, maar worden gehost op de servers van de serviceproviders.
  Met een Cloud service zoals e-mail hebben bedrijven de klantenservice effectiever kunnen maken. Dit is een van de belangrijkste kanalen waarlangs klanten hun verzoeken en vragen doen, en biedt bedrijven ook de mogelijkheid om nieuwe producten of aanbiedingen op de markt te brengen. Zo hebben bedrijven e-mail kunnen gebruiken om de klantrelatie en communicatie te verbeteren.
 • Applicaties: goede voorbeelden van deze service zijn sociale-mediatoepassingen zoals Twitter, Facebook, LinkedIn, enz. Ze worden gebouwd en gehost door de serviceproviders, die gebruikers toegang geven tot deze direct beschikbare apps als een service. Gebruikers kunnen eenvoudig hun browser openen, inloggen op deze applicaties van hun Cloud provider en ze gaan gebruiken zonder deze op hun systemen te hoeven installeren en uitvoeren.
  Social media-applicaties zijn slechts het topje van de ijsberg, aangezien er andere webapplicaties bestaan ​​die als diensten worden aangeboden door Cloud providers. Deze omvatten VoIP zoals Skype en Google Voice; beeldbeheer, opslag en videotoepassingen zoals Picassa, YouTube en Flickr; web toepassingen voor de distributie van inhoud, zoals BitTorrent; financiële applicaties, projectmanagement en verscheidene andere, te talrijk om op te noemen.
  Veel bedrijven hebben van deze toepassingen gebruik gemaakt om de klantenservice te verbeteren, nieuwe producten op de markt te brengen en de communicatiekanalen met hun klanten te versterken.

Hieronder vindt u een lijst met populaire Cloud services die we bijna elke dag gebruiken:

 • App-winkels zoals Google Play, Apple Store, enz.
 • Web applicaties zoals Google Drive, Microsoft Office 365, Gmail, Yahoo mail, etc.
 • Services om onze gegevens op te slaan, zoals Dropbox, G Suite, OneDrive en iCloud op onze iPhones
 • Muziek-, film- of videogameplatforms zoals Spotify, Audiomack, Soundcloud, Netflix, Steam, onder anderen.


 

Wat maakt clouddiensten zo belangrijk voor persoonlijk gebruik en zakelijk gebruik?

 

Het is duidelijk dat Cloud computing en clouddiensten een aantal voordelen hebben die niet te ontkennen zijn. Enkele van de voordelen die ze ons bieden, zijn onder meer:

 • Gemakkelijke toegang omdat we toegang hebben tot een service of onze gegevens vanaf elk apparaat, waar we ook zijn. We hebben alleen een internetverbinding nodig.
 • Over het algemeen zijn services die zich in de Cloud bevinden gebruiksvriendelijk omdat ze specifiek zijn ontworpen voor gebruik door niet-gevorderde gebruikers.
 • Als de clouddiensten worden beheerd door derden, hoeven we ons nergens zorgen over te maken. Gespecialiseerde bedrijven bieden Cloud computing-diensten aan en zijn verantwoordelijk voor al het onderhoud, software-updates, investeringen in infrastructuur, enz.
 • Onze gegevens zijn veel veiliger in de Cloud dan op de lokale opslag op onze computers. Vrijwel alle Cloud services hebben replica's. Dus in het hypothetische geval dat het datacenter dat onze dropbox-bestanden opslaat, beschadigd of vernietigd is, is er geen reden tot paniek omdat dezelfde gegevens zich in andere datacenters zouden bevinden.
 • Met de services kun je besparen op software, hardware en onderhoud, aangezien we specifiek de middelen kunnen contracteren die we nodig hebben.

 

Conclusie


Cloudservices bieden een breder scala aan opties, waaronder basisopslag, kantoortoepassingen, back-up en herstel, netwerken en nog veel meer. Ze zijn ontworpen om vlotte en betaalbare toegang tot tools, applicaties en bronnen te bieden, zonder afhankelijk te zijn van interne IT-infrastructuur of hardware. Met Cloud services kunt u uw bedrijf echt naar een hoger niveau tillen.

 

 

 


in Blog
Welke Cloud services zijn er beschikbaar?
Marcel Martens 20 mei 2021

Deel deze post

Labels

Onze blogs

Aanmelden om een reactie achter te laten
Hoe Cloud Services worden gemeten