Wat kost een online werkplek?

Wat kost een online werkplek?
Geschreven door Marcel Martens op 17-08-2023 Laatst bijgewerkt op 22-03-2024

Een online werkplek kan een geweldige oplossing zijn voor bedrijven van elk formaat. Het biedt flexibiliteit, efficiëntie en gemak, maar wat zijn eigenlijk de kosten van zo'n online werkplek? In dit artikel zullen we de verschillende aspecten verkennen die de prijs van een online werkplek beïnvloeden, en ook een idee geven van de gemiddelde kosten voor bedrijven van verschillende groottes. Dit varieert dus van € 10,00 - € 200,00 per gebruiker per maand. Lees verder om erachter te komen wat een online werkplek voor jouw bedrijf kan kosten.

Wat is een online werkplek?

Een online werkplek is een virtuele omgeving waarin medewerkers toegang hebben tot al hun benodigde tools, software en bestanden via het internet. Het biedt de mogelijkheid om overal en altijd te werken, zolang er maar een internetverbinding is. Hierdoor kunnen medewerkers flexibel zijn in hun werkomgeving en tegelijkertijd samenwerken met collega's, zelfs op afstand.

Definitie van een online werkplek

Een online werkplek bestaat uit verschillende componenten. Het omvat een cloudinfrastructuur waarop de systemen draaien. Dit kan een public cloud, private cloud of hybride cloud zijn, afhankelijk van de specifieke behoeften van het bedrijf. Daarnaast omvat een online werkplek de benodigde softwareapplicaties, zoals tekstverwerkers, e-mailclients en projectmanagementtools, die via het internet worden geleverd en gebruikt.

Voordelen van een online werkplek

Een online werkplek heeft talloze voordelen voor zowel werknemers als werkgevers. Ten eerste biedt het flexibiliteit. Medewerkers hebben de vrijheid om te werken vanaf elke locatie en op elk gewenst moment, waardoor de work-life balance wordt verbeterd. Ook bevordert het de samenwerking tussen teamleden, ook al zitten ze fysiek niet op dezelfde locatie. Daarnaast zorgt het voor een verhoogde productiviteit en efficiëntie, omdat medewerkers snel en gemakkelijk toegang hebben tot alle benodigde tools en bestanden.

Naast deze voordelen zijn er nog andere aspecten van een online werkplek die het de moeite waard maken om te overwegen. Een van de belangrijkste aspecten is de beveiliging. Omdat alle gegevens en applicaties zich in de cloud bevinden, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de online werkplek goed beveiligd is. Dit omvat het implementeren van sterke wachtwoorden, het gebruik van tweefactorauthenticatie en het regelmatig bijwerken van beveiligingspatches.

Een ander belangrijk aspect van een online werkplek is de schaalbaarheid. Bedrijven groeien en veranderen voortdurend, en het is essentieel dat de online werkplek kan meegroeien en zich kan aanpassen aan de behoeften van het bedrijf. Dit betekent dat het gemakkelijk moet zijn om nieuwe gebruikers toe te voegen, extra opslagruimte toe te voegen en nieuwe softwareapplicaties te implementeren.

Tot slot is het belangrijk om te kijken naar de kosten van een online werkplek. Hoewel het in eerste instantie misschien duur lijkt om over te stappen naar een online werkplek, kunnen de voordelen op de lange termijn de kosten rechtvaardigen. Het elimineren van de noodzaak voor fysieke servers en het verminderen van de IT-onderhoudskosten kunnen aanzienlijke besparingen opleveren. Daarnaast kan het flexibele prijsmodel van een online werkplek, waarbij u alleen betaalt voor wat u gebruikt, kostenbesparend zijn voor bedrijven.

Factoren die de kosten van een online werkplek beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die de kosten van een online werkplek kunnen beïnvloeden. Hier zijn enkele belangrijke punten om in gedachten te houden:

Type van de benodigde software

De software die wordt gebruikt binnen de online werkplek kan variëren in prijs. Sommige softwarepakketten zijn gratis beschikbaar, terwijl andere een licentie vereisen waarvoor betaald moet worden. Het is belangrijk om te bepalen welke software nodig is voor de specifieke behoeften van het bedrijf en wat de kosten zijn voordat een online werkplek wordt opgezet.

Aantal gebruikers

Het aantal gebruikers dat toegang nodig heeft tot de online werkplek kan ook invloed hebben op de kosten. Sommige aanbieders van online werkplekken hanteren een prijsmodel op basis van het aantal gebruikers. Hoe meer gebruikers er zijn, hoe hoger de kosten kunnen zijn. Het is belangrijk om het aantal gebruikers te bepalen voordat je besluit een online werkplek te implementeren.

Benodigde opslagruimte

De hoeveelheid benodigde opslagruimte is een andere factor die kosten met zich meebrengt. Als bedrijven grote hoeveelheden data moeten opslaan in de online werkplek, kan dit invloed hebben op de prijs. Het is belangrijk om een realistische schatting te maken van de benodigde opslagruimte om onnodige kosten te voorkomen.

Gemiddelde kosten van een online werkplek

Kosten voor kleine bedrijven

Voor kleine bedrijven kunnen de kosten van een online werkplek variëren afhankelijk van de specifieke behoeften en het aantal gebruikers. Gemiddeld variëren de kosten tussen de € 10,00 en € 50,00 per gebruiker per maand.

Kosten voor middelgrote bedrijven

Voor middelgrote bedrijven kunnen de kosten iets hoger zijn, omdat er over het algemeen meer gebruikers zijn en mogelijk meer opslagruimte nodig is. Gemiddeld variëren de kosten tussen de € 20,00 en € 100,00 per gebruiker per maand.

Kosten voor grote bedrijven

Voor grote bedrijven kunnen de kosten van een online werkplek significant hoger zijn, vanwege het grote aantal gebruikers en de complexe infrastructuur die nodig kan zijn. Gemiddeld variëren de kosten tussen de € 50,00 en € 200,00 per gebruiker per maand.

Extra kosten van een online werkplek

 

Kosten voor technische ondersteuning

Naast de basisprijs voor een online werkplek kunnen er extra kosten zijn voor technische ondersteuning. Dit omvat hulp bij het oplossen van problemen, handleidingen en upgrades. De prijs voor technische ondersteuning kan variëren afhankelijk van de behoeften van het bedrijf en het niveau van ondersteuning dat wordt vereist.

Kosten voor training en implementatie

Training en implementatie kunnen ook extra kosten met zich meebrengen. Het is belangrijk om medewerkers op te leiden in het gebruik van de online werkplek en ervoor te zorgen dat het soepel wordt geïmplementeerd in de organisatie. Deze kosten kunnen variëren afhankelijk van de omvang van de training en de complexiteit van de implementatie.

Kosten voor updates en upgrades

Ten slotte kunnen er kosten zijn voor updates en upgrades van de online werkplek. Software en systemen moeten regelmatig worden bijgewerkt om ervoor te zorgen dat ze veilig en up-to-date blijven. Deze kosten kunnen ook variëren afhankelijk van de specifieke behoeften van het bedrijf.

Al met al kunnen de kosten van een online werkplek sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Het is belangrijk om zorgvuldig alle aspecten te overwegen en een grondige kostenanalyse uit te voeren voordat een online werkplek wordt geïmplementeerd. Met de juiste planning en investering kan een online werkplek echter een waardevolle investering zijn die de productiviteit en efficiëntie van een bedrijf aanzienlijk kan verbeteren.

Rekenvoorbeeld online werkplek

Bij M-IT Services noemen wij dit het "Altijd Veilig in Bedrijf pakket" waar we voor elke type bedrijf een variant hebben die bij je past.

Brons Zilver Goud
{% icon icon_set="fontawesome-5.14.0" name="Check" style="SOLID" height="15" purpose="decorative" title="Check icon" %} Online Werkplek {% icon icon_set="fontawesome-5.14.0" name="Check" style="SOLID" height="15" purpose="decorative" title="Check icon" %} Online Werkplek {% icon icon_set="fontawesome-5.14.0" name="Check" style="SOLID" height="15" purpose="decorative" title="Check icon" %} Online Werkplek

{% icon icon_set="fontawesome-5.14.0" name="Check" style="SOLID" height="15" purpose="decorative" title="Check icon" %} Microsoft 365 Business Standard
- 50GB Mailbox
- Office pakket (Word, Excel, Outlook)
- OneDrive en SharePoint
- Microsoft Teams

{% icon icon_set="fontawesome-5.14.0" name="Check" style="SOLID" height="15" purpose="decorative" title="Check icon" %} Microsoft 365 Business Standard
- 50GB Mailbox
- Office pakket (Word, Excel, Outlook)
- OneDrive en SharePoint
- Microsoft Teams

{% icon icon_set="fontawesome-5.14.0" name="Check" style="SOLID" height="15" purpose="decorative" title="Check icon" %} Microsoft 365 Business Standard
- 50GB Mailbox
- Office pakket (Word, Excel, Outlook)
- OneDrive en SharePoint
- Microsoft Teams

{% icon icon_set="fontawesome-5.14.0" name="Check" style="SOLID" height="15" purpose="decorative" title="Check icon" %} Microsoft 365 Back-up (mail) {% icon icon_set="fontawesome-5.14.0" name="Check" style="SOLID" height="15" purpose="decorative" title="Check icon" %} Microsoft 365 Back-up (mail) {% icon icon_set="fontawesome-5.14.0" name="Check" style="SOLID" height="15" purpose="decorative" title="Check icon" %} Microsoft 365 Back-up (mail)
{% icon icon_set="fontawesome-5.14.0" name="Check" style="SOLID" height="15" purpose="decorative" title="Check icon" %} Microsoft 365 Back-up (data) {% icon icon_set="fontawesome-5.14.0" name="Check" style="SOLID" height="15" purpose="decorative" title="Check icon" %} Microsoft 365 Back-up (data) {% icon icon_set="fontawesome-5.14.0" name="Check" style="SOLID" height="15" purpose="decorative" title="Check icon" %} Microsoft 365 Back-up (data)
{% icon icon_set="fontawesome-5.14.0" name="Check" style="SOLID" height="15" purpose="decorative" title="Check icon" %} Multi-factor authenticatie {% icon icon_set="fontawesome-5.14.0" name="Check" style="SOLID" height="15" purpose="decorative" title="Check icon" %} Multi-factor authenticatie {% icon icon_set="fontawesome-5.14.0" name="Check" style="SOLID" height="15" purpose="decorative" title="Check icon" %} Multi-factor authenticatie
{% icon icon_set="fontawesome-5.14.0" name="Check" style="SOLID" height="15" purpose="decorative" title="Check icon" %} ESET Protect Complete
- Antivirus (Endpoint Protection)
- Microsoft 365 (Antispam, Anti-Phishing, Anti-Malware)
- Full Disk Encryptie
{% icon icon_set="fontawesome-5.14.0" name="Check" style="SOLID" height="15" purpose="decorative" title="Check icon" %} ESET Protect Complete
- Antivirus (Endpoint Protection)
- Microsoft 365 (Antispam, Anti-Phishing, Anti-Malware)
- Full Disk Encryptie
{% icon icon_set="fontawesome-5.14.0" name="Check" style="SOLID" height="15" purpose="decorative" title="Check icon" %} ESET Protect Complete
- Antivirus (Endpoint Protection)
- Microsoft 365 (Antispam, Anti-Phishing, Anti-Malware)
- Full Disk Encryptie
  {% icon icon_set="fontawesome-5.14.0" name="Check" style="SOLID" height="15" purpose="decorative" title="Check icon" %} Onderhoud & Support {% icon icon_set="fontawesome-5.14.0" name="Check" style="SOLID" height="15" purpose="decorative" title="Check icon" %} Onderhoud & Support
    {% icon icon_set="fontawesome-5.14.0" name="Check" style="SOLID" height="15" purpose="decorative" title="Check icon" %} Laptop (lease HP Elitebook 650)
€ 42,50 per maand € 72,50 per maand € 102,50 per maand

 

Heb je nog meer vragen over de kosten van een online werkplek? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag verder! Of bekijk gelijk de Altijd Veilig in Bedrijf pakketten.

 


in Blog
Wat kost een online werkplek?
Marcel Martens 17 augustus 2023

Deel deze post

Labels

Onze blogs

Aanmelden om een reactie achter te laten
Systeembeheer Uitbesteden: Voordelen en Nadelen