Waarom is mijn laptop traag?: Haal het onderste eruit met zakelijke hardware

Waarom is mijn laptop traag?: Haal het onderste eruit met zakelijke hardware
Geschreven door Marcel Martens op 10-11-2020 Laatst bijgewerkt op 22-03-2024


Hoe vaak is dit scenario op je pad gekomen:

Je wordt wakker op een heldere ochtend, je voelt je energiek, optimistisch en klaar voor de wereld. Je gaat naar kantoor of je werkplek en je staat te popelen om te beginnen aan je dagtaak. Eindelijk zit je achter je bureau, oog in oog met je laptop en een kopje koffie aan je zijde. Terwijl je een slok neemt, zet je je laptop aan en begint met opstarten… Wanneer er 20 minuten verstreken zijn kun je nog steeds niet aan de slag.

Je denkt bij jezelf: waarom duurt het opstarten toch zo lang?!…Plotseling is het wachten voorbij en komen de iconen tevoorschijn. Je kan niet wachten om aan het werk te gaan. Je klikt op een icoon, terwijl je gretig naar het scherm staart; enkele minuten gaan voorbij zonder respons…je twijfelt aan jezelf en klikt opnieuw, dit keer, harder dan voorheen. 1…2…3…… 10 minuten later, nog steeds geen reactie!

Terwijl je haastig blijft klikken, alsof je een videospel speelt, word je steeds woedender. Urgh!

Dit is wat veel ondernemers dagelijks meemaken. De woede, de frustratie en de verspilde tijd zijn dingen die de productiviteit in een oogwenk om zeep kunnen helpen. Eén van de meest frustrerende dingen die een werknemer of ondernemer op de werkvloer kan tegenkomen, is het minutenlang naar een laadscherm moeten staren tijdens het laden van software, typen, verbinding maken met het internet of tijdens het verrichten van belangrijk werkzaamheden.

Dit kan je hele dag bederven en demotiveren.

Om productief te zijn tijdens het werk, moeten bepaalde zaken worden geregeld, waaronder een snelle en duurzame kwaliteitslaptop. Eén die beschikt over functies die zich kunnen aanpassen aan de groeiende behoeften van de werkprocessen in de 21e eeuw, maar ook aan de behoeften van jouw bedrijf. Dit zal resulteren in een soepeler en sneller werkproces.

Investeren in een kwaliteitslaptop met zakelijke hardware kan je een hoop tijd en geld besparen. De consequenties die gepaard gaan met een laptop van lage kwaliteit kunnen je meer kosten dan je je kunt voorstellen.

Dus waarom zou je je haasten voor die goedkope laptop van slechte kwaliteit aangezien die waarschijnlijk toch binnen een paar maanden langzamer wordt en al begint te verslijten, terwijl je er ook voor kunt kiezen om meer uit te geven en je bedrijf daarmee de komende jaren stabiliteit te geven?

Dit artikel richt zich op het belang van een goede laptop als zakelijk hulpmiddel. Het is een informatief artikel dat je zal helpen bij het maken van een beslissing over de aankoop van je volgende laptop wanneer het moment daarvoor is aangebroken.

Kopje

Waarom je laptop een belangrijk hulpmiddel is voor je bedrijf


De investering in hardware is één van de belangrijkste beslissingen die een ondernemer neemt bij het starten van een bedrijf. Je dient ook slim om te gaan met het toekennen van het IT-budget voor je bedrijf. Maar met zo veel keuzemogelijkheden op de markt is het moeilijk om te bepalen welke laptop de juiste is. Zo is het mogelijk om laptops, werkstations, desktops en nu, met de mobiele revolutie, tablets en hybrides aan te schaffen.

De eerste stap is het definiëren van het type apparatuur dat jouw bedrijf nodig heeft. Met name tijdens de startfase zou de overgrote meerderheid van de bedrijven moeten beschikken over een laptop als belangrijkste hulpmiddel. Een laptop maakt mobiliteit mogelijk en is ook efficiënt genoeg om de meeste taken met gemak uit te voeren. Sterker nog, vrijwel elke bedrijfsleider zou er één moeten hebben. Laptops zijn vanwege hun eigenschappen perfect voor ondernemers die onderweg een computer nodig hebben, bijvoorbeeld voor het maken van presentaties, het delen van bestanden of het raadplegen van e-mails of het internet. Omdat een laptop weinig ruimte in beslag neemt, kun je met een laptop van meer vrijheid genieten dan met een desktop computer, waardoor je een beter zicht hebt op je werkplek en je werkplek een ruimtelijkere uitstraling krijgt. Dankzij de draagbaarheid, gemakkelijke toegang tot de poorten en de lage stroomvereisten kunnen laptops voldoen aan de persoonlijke, academische en zakelijke behoeften van de gebruiker.

De voordelen van een zakelijke laptop zijn onder andere:

 • Draagbaarheid: Moderne laptops worden gekenmerkt door hun kleine formaat en lage gewicht, waardoor je op iedere plek kunt werken. Met een schermformaat van 11-15 inch en een gewicht van 1,5-2,5 kilo is het een perfect ontworpen mobiel apparaat.
 • Duurzaamheid: Met zo veel ondernemers en werknemers die constant op pad zijn, is duurzaamheid één ding waar laptopfabrikanten meer aandacht aan zijn gaan besteden. Van metaal tot plastic tot rubberen koffers; fabrikanten komen met steeds betere manieren om laptops te beschermen en ze te helpen de schokken te weerstaan die gepaard kunnen gaan met frequente verplaatsingen.
 • Veel opslagruimte: Laptops bieden een hoogwaardige opslag voor al je zakelijke bestanden, met capaciteiten die kunnen oplopen tot 2 Terabyte. Dus als je iemand bent die vaak gebruik maakt van grote bestanden voor je bedrijf, hoef je je geen zorgen te maken.
 • Accuduur: Een groot voordeel van het gebruik van een laptop is de mogelijkheid om te blijven werken, zelfs wanneer deze is losgekoppeld van de stroombron. Met een kwaliteitslaptop met zakelijke hardware kun je een hele dag doorwerken op een enkele lading.
 • Prestaties: Zakelijke laptops bieden verbazingwekkende prestaties, omdat ze zijn uitgerust met snelle processors, grote hoeveelheid geheugen en geïntegreerde grafische kaarten, die je in staat stellen om soepel te multitasken.
 • Toename van de productiviteit: Taken zoals het controleren van je zakelijke e-mail, een videovergadering met een klant, of het delen van een tafel met andere collega’s terwijl je onderweg bent, kunnen worden gedaan vanaf de laptop zonder te hoeven wachten tot je op kantoor bent.

Een laptop of een 6-inch Subway?


Voor een paar Euro vergroot je nog liever je taille dan dat je een goeie laptop aanschaft…. Echt waar?!

Wanneer je investeert in een laptop voor je bedrijf is het erg belangrijk om te begrijpen dat een laptop niet zomaar een willekeurig apparaat is. Het is een essentieel instrument dat fungeert als de motor achter een soepel verloop van je hele bedrijfsproces. Een kwaliteitslaptop met zakelijke hardware kan het verschil maken tussen een vlot bedrijfsproces of een gefrustreerde onderneming.

Sommige ondernemers of werknemers neigen naar de aanschaf van goedkopere laptops met hardware van lage kwaliteit, zonder na te denken over de vraag of het past bij hun zakelijke behoeften, de duurzaamheid en prestaties ervan. Er is altijd een strijd gaande in het hoofd van veel mensen om te beslissen of die extra investering in hardware op bedrijfsniveau de moeite waard is, of dat ze beter kunnen kiezen voor goedkopere lage-kwaliteitshardware. Terug naar mijn hoofdartikel – Sluit je in het belang van een Subway-broodje per week liever een compromis over de kwaliteit van je laptop?

Bijvoorbeeld, wanneer een laptop met waardeloze hardware €1350 kost en een zakelijke laptop €1699, dan denken sommige mensen: waarom dan die extra €349 uitgeven?

Sommige mensen proberen zichzelf te overtuigen dat de goedkopere laptop goed genoeg is voor hun directe behoeften, zonder na te denken over hoe het hun bedrijf op de lange termijn zou kunnen beïnvloeden.

Zij ervaren dit alsof ze net een flinke som geld á €349 hebben bespaard… maar in werkelijkheid is dit slechts schijn. Gezien het feit dat een hoogwaardige zakelijke laptop je 3 solide jaren van optimale prestaties kan geven, terwijl een goedkopere optie na een jaar of minder, langzaam steeds vaker uitvalt en langzamer wordt, kan het uitgeven van dat extra geld je op de lange termijn meer besparen dan het op zak houden van dat geld.

Laten we wat gaan rekenen: Er zitten 156 weken in 3 jaar en wanneer je €349 verdeeld over 3 jaar is dat gelijk aan €2,23 per week (349 ÷ 156).

Dus wat zo iemand zegt is dat hij/zij niet het voordeel ziet van het uitgeven van een extra €2,23 per week om zijn/haar bedrijf te laten draaien als een goed geoliede machine.

Laten we aannemen dat deze zelfde persoon wekelijks een 6-inch Subway-broodje koopt gedurende 3 jaar (156 weken) voor €6,95. Dat zou dan €1.084,20 zijn (156 × 6,95). Of misschien trakteert hij/zij zichzelf twee keer per week op een mochaccino van Starbucks van €4,95 per kopje, gedurende 3 jaar. Dat zou in totaal €1.544,40 kosten (156 × 9,90). Wat ik met deze analogie bedoel is dat iemand liever €1.000+ aan ongewenst vet in 3 jaar zou uitgeven dan €349 in 3 jaar aan een zakelijke laptop die loopt als een goed geoliede machine.

De vraag die je jezelf moet stellen is, waarom de kwaliteit compromitteren voor een paar euro? De goedkoopste optie is misschien niet de beste oplossing. Dus bespaar niet op een paar euro die je op de lange termijn duur kunnen komen te staan.

Waarom is mijn laptop zo traag geworden? Komt het door de leeftijd? Wat kan ik eraan doen?

Waarom is mijn laptop traag?: Haal het onderste eruit met zakelijke hardware

De meesten van ons hebben opgemerkt dat hoe langer we onze computers gebruiken, hoe langzamer ze worden. Het probleem komt zo vaak voor dat mensen ervan uitgaan dat het onvermijdelijk is en slechts een deel is van een natuurlijk ‘verouderingsproces’ van computers. Maar de realiteit is dat je computer niet vertraagt door verouderingscomponenten, maar dat de hoofdoorzaken van prestatieverlies bijna altijd gerelateerd zijn aan een aantal veelvoorkomende problemen.

Wat is de oorzaak van de prestatievermindering?

Sommige kernproblemen zijn over het algemeen bekend bij technische deskundigen. Andere problemen zijn echter ongrijpbaarder en zijn pas recentelijk ontstaan als gevolg van complexe veranderingen in de manier waarop moderne besturingssystemen en programma’s werken en integreren. Door je te richten op deze kritische gebieden en door gebruik te maken van de mogelijkheden die worden geboden, kun je het digitale verouderingsproces omkeren en betere algemene prestaties en een grotere betrouwbaarheid van je laptop ervaren. Door dit regelmatige onderhoud kunnen je systeem en programma’s net zo snel en betrouwbaar blijven als de eerste dag dat je ze gebruikte.

 • De harde schijf van je laptop is vol: Dit is één van de belangrijkste factoren die de prestaties van je laptop aanzienlijk kunnen verminderen. Als een dergelijke situatie zich voordoet, is het raadzaam om ruimte vrij te maken door bepaalde bestanden te verwijderen of te verplaatsen van je laptop naar het externe geheugen of naar de Cloud.
 • Verborgen malware: Kwaadaardige software en virussen kunnen je laptop ernstig beschadigen en tegelijkertijd de verwerkingssnelheid verminderen. De beste manier om ze te elimineren is door een antivirus te gebruiken, waarmee je je laptop grondig kunt scannen op een infectie.
 • Nieuwe software op oude hardware: Bij elke grote software release heb je wat meer hardware nodig. Je moet een paar extra sprongen maken, zoals met een paar extra gigabytes, of een SSD om je laptop te versnellen. Als je budget niet meewerkt, kan het kiezen van het juiste besturingssysteem en programma’s het verschil uitmaken tussen een vlotte ervaring of trage prestaties van de laptop.
 • Je hebt een systeemupdate nodig:Als je beseft dat je computer vertraagd is, is één van de eerste stappen die je moet nemen het controleren van de laatste updates voor je systeem. Veel mensen zien systeemupdates als vanzelfsprekend en besteden uiteindelijk urenlang aan het zoeken naar oplossingen elders, terwijl het antwoord al voor hun neus ligt.
 • Hardwarefout: Wanneer je harde schijf verzwakt, kan het bijdragen aan de trage prestaties van je laptop. Het is aan te raden om altijd voor de beste hardware te gaan en in dit geval is een Non-Volatile Memory Express (NVMe) Solid-State Drive (SSD) de beste optie, omdat deze sneller en duurzamer is dan een harde schijf.
 • Geheugen:Als je zakelijke behoeften vereisen dat je veel aan multitasking moet doen of zware software moet gebruiken, dan zul je je RAM-geheugen moeten vergroten als je merkt dat je laptop achterblijft als je werkt. Kies een laptop met minimaal 8GB tot 16GB RAM.
 • Meerdere toepassingen die tegelijkertijd opstarten: Om dit op te lossen, ga je gewoon naar Taakbeheer en vervolgens naar het tabblad Opstarten. Daar zie je alle toepassingen die starten als de computer wordt ingeschakeld en je kunt de toepassingen, die je niet gebruikt en die het opstarten alleen maar vertragen, uitschakelen.
 • Gebrek aan onderhoud: Preventief onderhoud is essentieel voor een optimale snelheid van de computer en een groot deel daarvan wordt door Windows op de achtergrond afgehandeld, maar de rest is onze verantwoordelijkheid. Verwijder de programma’s die je niet gebruikt, zoek naar lichtere alternatieven en maak ruimte vrij op de harde schijf.

Dalende prestaties in computers is een vijand met vele gezichten. De relatie tussen hardware, software en de gebruiker is zeer delicaat en als het evenwicht eenmaal verloren is, zijn de resultaten onvermijdelijk negatief. Ongetwijfeld zal preventief onderhoud, het gebruik van efficiënte software en incidentele upgrades van de hardware je veel kopzorgen besparen, met als gevolg dat het werkproces in je bedrijf soepeler verloopt. Hou dus rekening met het volgende: ga voor zakelijke hardware met voldoende capaciteit, zodat je er zeker van kunt zijn dat deze tool de komende 3 jaar goed voor je werkt.

Hopelijk helpt dit je bij het maken van de juiste keuze. Wellicht is dit ook een interessant artikel voor je: Wat is de beste zakelijke laptop van 2020?


in Blog

Deel deze post

Labels

Onze blogs

Aanmelden om een reactie achter te laten
Waarom is Wi-Fi zo belangrijk? 8 Dingen die je moet weten voordat je een Wi-Fi-systeem voor je bedrijf aankoopt