Hoe verander ik mijn valse overtuigingen?

Hoe verander ik mijn valse overtuigingen?
Geschreven door Marcel Martens op 18-01-2019 Laatst bijgewerkt op 22-03-2024

Hey hallo en welkom bij: ‘wat heb ik vandaag gedaan om mijn bedrijf verder te laten groeien?’ Ik ben Marcel Martens en ik ben mijn reis naar de groei van onze onderneming aan het documenteren en daarbij laat ik je zien hoe het wel werkt, wat niet werkt en mag je dingen van mij namaken en letterlijk kopiëren vind ik iets te ver gaan, maar pak de goede dingen eruit. Kijk wat wel werkt, kijk wat niet werkt en ik vind het gewoon leuk om dit te doen. 


En 2018 hebben we gebruikt om mij uit de technische operatie te krijgen van IT. Ik doe even elke keer een korte introductie want ik weet niet wanneer mensen inhaken. Zo voor degenen die net inhaken; ik ben al meer als 10 jaar ondernemer en vooral technisch, een IT’er, een nerd als je wil, maak er iets moois van en in 2017 zat ik met m’n vrouw op de bank. Had ook niet zo’n makkelijk jaar, ga ik dalijk op in, want daar gaat deze aflevering over, maar in 2017 zaten wij van: nou, okay, wat gaan we 2018 doen? Wat gaat 2018 brengen? Wat gaan we ervan maken? Vooral dat. 


Subscribe to IT Secret Radio channel on youtube

En we hadden daarin besloten om ervoor te gaan zorgen dat ik uit de technische operatie kan, zodat we de focus kunnen hebben op de groei van onze onderneming en ja, nog beter en meer helpen van onze klanten. En nog meer impact hebben op het leven van onze klanten en om bij te dragen om hun leven te verbeteren, zodat ook hun weer kunnen doen wat er voor hun toe doet. En dat is uiteindelijk waar ik het voor doe. 


Vereenvoudigen, IT is in mijn ogen nog steeds een staffunctie en facilitair aan de onderneming, dus het moet dingen voor jou doen, zodat jij weer meer kunt doen van hetgeen waar jij goed in bent en die reis om dus onze onderneming te laten groeien die ben ik aan het documenteren en dat doe ik op deze manier. Ik maak een podcast, die zie je als het goed is daar. Rechts is altijdveiliginbedrijf.nl en daar zie je de link naar onze blog; blog.itsecretsradio.com waar ik ook zo nu en dan een podcast lanceer die je weer terugvindt in iTunes, Spotify, SoundCloud, ik weet niet, 14, 15 platformen gaat het naartoe met een druk op de knop. En techniek die staat letterlijk voor niks daar. Al dat soort dingen documenteer ik hier en ik neem je daarin mee en leuk dat je me volgt. 


2017: een hectisch jaar, dat moest anders!

2017 dan, niet zo’n fijn jaar geweest voor ons, heel veel gebeurd. Heel hectisch geweest, misschien ga ik er ooit nog een keer wel diep op in, maar voor nu wil ik het er eigenlijk bij laten, maar ja de conclusie voor ons was wel dat wij voor onszelf dingen wezenlijk anders wouden gaan doen en er zijn dingen gebeurd die je wel eens hoort van een ondernemer maar waarvan je nu denkt:

 overkomt mij niet, maak je niet druk.


Je zult die dingen vast wel zelf herkennen ook en ja, dat heeft even geduurd, maar het was wel duidelijk eromheen met dat… sommige dingen moesten echt anders, ik had af en toe het idee van: waar doe ik het voor? Ik word geleefd, ik word geleid door m’n e-mail, door afspraken, door 100.000 man die aan je loopt te trekken. Je ehhh, vergeet je gezin vooral niet, ik bedoel die hebben natuurlijk ook gewoon aandacht nodig. Ik werd gewoon helemaal ondergesneeuwd. Ik had het idee van ik moet, ik moet, ik moet, ik moet, ik moet, ik moet, ik moet. 


Dus op een gegeven moment mede dankzij gewoon een stukje coaching en training toch eigenlijk wel weer even met twee voeten op de aarde geland en een kwartje gevallen van: ik moet eigenlijk even helemaal niks en kijk, natuurlijk heb je verplichtingen met klanten en die moet je helpen. En je moet eigenlijk meer doen dan dat ze van je verwachten, dan dat je ze beloofd hebt om toch eigenlijk gewoon de eeuwige klant aan je te binden. Dat is in ieder geval mijn streven altijd. 


Ik ben geen dozenschuiver, wil ik ook niet worden… ik ben een dienstverlener of wij zijn een dienstverlener en wij willen eigenlijk gewoon continu meer waarde blijven bieden dan de rest van onze markt.

Om ons in de rest van de markt om ons heen en ja we blijven innoveren, blijven nieuwe dingen toevoegen die aansluiten op de huidige behoefte van jullie als ondernemer en zodat jullie weer kunnen doen wat er voor jullie toedoet en ja, het liefst in minder tijd, zodat je weer meer tijd hebt voor je familie en andere belangrijke dingen


Dus ja, hoe hebben we dat dan gedaan? Ik… zoals je weet heb ik al eerder verteld; ik ben ontzettend fan van Tony Robbins. Hij zit voortaan ook in Spotify. ‘The edge”, dat is een programma wat ik gevolgd heb. Niet dat ik nou helemaal… whooo haaa, nee! Maar er zitten gewoon dingen in die je echt wel kunt gebruiken in het dagelijks leven en die je… ja, ik ben heel erg fan van z’n N.E.T.-time, zoals hij het noemt, z’n No Extra Time.

Ik fiets graag, ik sport graag daarom. En op dat moment ga ik niet gewoon lekker muziek luisteren, maar dan luister ik naar een podcast of nou ja, maakt niet uit een of andere training, zodat ik het aangename met nuttige kan combineren en dus tijdens het sporten ook nog gewoon iets opsteek. En ja, dat toen ben ik echt wel… toen in die molen zat, hij heeft op een gegeven moment over z’n Hour of Power, voor mij is dat dat dus en dat ben ik dus nu nog steeds aan het doen en je ziet het effect. Ik ben van nature echt niet heel erg creatief en zeker niet buiten IT. IT-oplossingen bedenken, ja, dat is gewoon wel helemaal mijn ding. Maar buiten IT moet je echt niet bij mij zijn en ik merk gewoon sinds dat ik dat ben gaan doen… in het begin dacht ik ook:

Hoe krijg ik hemelsnaam een uur per dag vrij voor mezelf?’ Vindt m’n vrouw dat goed? Hoe doe ik dat met de kinderen? Allerlei mitsen en maren. 


En valse overtuigingen, hebben we het gisteren over gehad, aflevering 24: kijk er maar eens naar! Hartstikke leuk. Dus ik had voor mezelf een hele hoop van die valse overtuigingen waardoor ik allerlei letterlijk excuses en barrières aan het verzinnen was van waarom ik dat niet zou kunnen. En op een gegeven moment ben ik dat gewoon gaan doen en ja, ze zeggen het altijd dan zet je je leven op z’n kop. Er gaat zoveel gebeuren. En letterlijk als die boot aan het varen is, is gewoon een stoomboot geworden joh. Die blijft gewoon varen en die is echt niet te stoppen. En die is gewoon geweldig Dat je zoiets hebt waarvan je in het begin denkt van:

Nou, ja, pff, gaat dat mij wel lukken? Kan ik dat? Zit het in me? Ik ben toch gewoon een IT’er en niet dit of dat of zus of zo? 


Ja, natuurlijk ook de ondernemer, begrijp me even niet verkeerd, maar… ja, op een gegeven moment zit je denk ik in een sleur en misschien herken je dat bij jezelf wel van: nou, ja, dan is het een beetje elke dag hetzelfde en ik denk niet dat dat… een levensles, daar wil ik het eigenlijk helemaal niet over hebben, maar ik denk dat dat meer is. Ik wil iets bijdragen aan de maatschappij, ik wil… het is niet zo zeer dat het voor mij allemaal om het geld. Ik moet een boterham verdienen om te kunnen leven. Dat heeft iedereen, maar dat is niet waarvoor ik dit ben gaan doen. Ik wil echt wezenlijk verschil maken voor de ondernemer die wij van dienst zijn en het echt zijn, beleven, beter en makkelijker maken waardoor… ja, wat ik elke keer zeg, dat hij weer kan… hij of zij… kan doen waar die goed in is en wat er voor hem of haar toe doet. 


Dus ja, N.E.T.-time, Tony Robbins, Spotify, kijk ernaar, zoek ‘m een keer op als je hem niet kent. En ik daag je uit echt om – niet een challenge, van al die gekke dingen op tv, daar hou ik helemaal niet van. Ik ben gewoon een normale Nederlandse jongen en dat is ook echt genoeg. Maar ik daag wel uit om eens een keer een aflevering daarvan of twee te luisteren en ik denk dat je dan redelijk snel hooked bent om en uiteindelijk vastzit en daar meer van wil weten en ik pas daar redelijk veel van toe in mijn dagelijks leven op dit moment en kijk naar routines; ik heb daar eerder ook een aflevering over gemaakt.

Als je het je in staat stelt om je eigen routines in te zien en die te doorbreken dan, ah man, je wil niet weten hoeveel meters je kunt maken in een hele korte tijd…

 en daarmee letterlijk gewoon jaren kunt ja… waar je normaal jaren voor nodig hebt kun je gewoon in dagen voor elkaar krijgen en dat is gewoon magnifiek dus.


Dat is waar ik vandaag op teruggeblikt heb van: waar staan we? Wat hebben we gedaan? Waar wil ik naartoe en wat heb ik daarvoor nodig om dat te bewerkstelligen zeg maar en dat is mijn bezigheid voor vandaag geweest om niet alleen de onderneming maar ook mezelf… ik geloof echt wel in dat je moet blijven groeien. Stilstaan is achteruitgaan zeggen ze dan wel eens, maar ik vind dat letterlijk zo. Je moet blijven ontwikkelen en investeren, ook in jezelf om… hoe moet ik het zeggen? Het is natuurlijk heel makkelijk om altijd te zeggen: ‘ja, het lag aan hem’. Of: ‘hij heeft dit niet gedaan’ of ‘ja, ik heb toch gemaild! Hij zou dat doen voor mij!’


Ja, weet je, jij bent verantwoordelijk voor je eigen acties en neem die verantwoordelijkheid ook. Step up your game en schouders eronder en zoals wij hier in Brabant zeggen:

‘Gas op die lolly’

Gewoon meters maken, huppetee en niet lullen maar poetsen, dus… nou, dat is waar ik vandaag naar gekeken heb en waar we in 2019 naartoe willen en ik weet niet wanneer die komt, morgen, overmorgen misschien na het reviewen van de week. 


Super leuke uitslagen over onze mail merge. We hebben… ja, m’n agenda die puilt uit. Ik laat het je zien, de zondag. Of zaterdag of zondag, één van de twee wanneer ik zin en tijd heb, maar ik wil ook in januari nog mijn doelen nog gaan delen met jullie voor 2019. In ieder geval zakelijk. Dat is meer zodat jullie mij weer kunnen gaan houden aan het einde van jaar van:

‘We hebben het gehaald ja of te nee’

en dat wordt een beetje een uitdaging en ik zie je morgen niet, dan is het zaterdag, maar zondag bij de review voor wat hebben we de week gedaan en wat zijn de resultaten van de week.


Oh ja, en by the way; wen er maar aan, dan schiet er weer iets in m’n hoofd en dat wil ik ook nog met jullie delen. Ik ben wat berichten gaan promoten binnen Facebook om te kijken of wij daarmee dit wat ik hier aan het doen ben, meer onder de ondernemer kunnen brengen en daarmee meer beweging krijgen in dat landschap dus ook die resultaten ga ik zondag met je delen. 

Bedankt voor het kijken en tot morgen… nee.. zondag!

Groetjes,

Marcel Martens


in Blog
Hoe verander ik mijn valse overtuigingen?
Marcel Martens 18 januari 2019

Deel deze post

Labels

Onze blogs

Aanmelden om een reactie achter te laten
Wat is jouw RPM-plan