Hoe kan ik mijn document terugdraaien: slimme stappen om verloren bestanden te herstellen

Hoe kan ik mijn document terugdraaien: slimme stappen om verloren bestanden te herstellen
Geschreven door Marcel Martens op 23-08-2023 Laatst bijgewerkt op 22-03-2024

Heb je per ongeluk bestanden overschreven en voel je de paniek opkomen? Geen zorgen, we begrijpen het gevoel en we staan voor je klaar met een effectieve oplossing! Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar gelukkig kun je met de juiste aanpak je verloren documenten weer terugkrijgen.

In dit artikel delen we een gelaagd back-up plan waarmee je niet alleen bestanden kunt terughalen, maar ook kunt voorkomen dat ze verloren gaan bij Ransomware-aanvallen of hacks binnen je bedrijf.

Versiebeheer: Terug in de tijd met Windows

Oeps, je hebt per ongeluk een bestand overschreven dat eigenlijk niet mocht gebeuren. Maar geen paniek! Windows heeft een handige functie genaamd "Versiebeheer". Hiermee kun je wijzigingen en vorige versies van je documenten inzien en herstellen. Volg deze stappen:

  1. Open de Verkenner.
  2. Navigeer naar de map waar het bestand zich bevindt.
  3. Klik met de rechtermuisknop op het bestand.
  4. Ga naar "Eigenschappen".
  5. Klik op "Vorige Versies".
  6. Kies de versie van het bestand dat je wilt terugzetten.
  7. Taadaaaaa! Je hebt je bestand terug.

Voeg een extra laag toe: NAS of back-up server

Je hebt gelukkig je bestand kunnen redden met behulp van versiebeheer. Maar wat als er wat meer tijd verstrijkt en de vorige versies niet meer beschikbaar zijn? Daarom is het slim om een extra back-up laag toe te voegen. Dit kan bijvoorbeeld met een NAS (Network Attached Storage) of een aparte back-up server. Zorg er wel voor dat deze zich niet in dezelfde ruimte bevindt als je hoofdserver. Zo ben je beschermd tegen onvoorziene gebeurtenissen zoals blikseminslag of brand.

Het belang van een externe back-up: Back-up Online

Maar laten we eerlijk zijn, er is nog een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen: wat als er iets met je kantoor gebeurt? Daarom is het essentieel om te investeren in een externe back-up, en een Cloud back-up is hierbij een uitstekende keuze. Het biedt een derde laag van bescherming, ver weg van je fysieke locatie. Maar let op, er is een verschil tussen synchronisatie back-up en een back-up met versiebeheer.

Een synchronisatie back-up is weliswaar aantrekkelijk qua prijs, maar het kan kwetsbaar zijn voor virussen en ransomware. Hierdoor loop je het risico dat je je data niet meer kunt bereiken. Kies dus voor een back-up oplossing met solide versiebeheer om volledige gemoedsrust te garanderen.

Jouw betrouwbare back-up partner

Heb je nog geen geschikte back-up oplossing overwogen? Geen probleem, wij staan voor je klaar! Met ons team van experts kunnen we je voorzien van een vrijblijvend advies op maat. Neem gerust contact met ons op via telefoonnummer 0412 744 300 of stuur mail ons via onderstaand formulier om je situatie te bespreken.

Bedankt voor je verzoek

Ons team zal je zo snel mogelijk een bericht sturen.
In de tussentijd nodigen wij je uit om eens rond te kijken op onze website.


Wij begrijpen hoe belangrijk je data is en we zijn er om je te helpen met het implementeren van een solide back-up strategie. Samen zorgen we ervoor dat jouw bestanden veilig zijn en dat je altijd een weg terug hebt, zelfs als er onverhoopt iets misgaat.

Let op: Deze informatie is bedoeld ter algemene kennisgeving en is geen vervanging voor professioneel advies. Raadpleeg altijd een gekwalificeerde expert voor specifieke situaties.

Disclaimer: Dit artikel is met grote zorg samengesteld, maar de auteur en de website kunnen niet verantwoordelijk worden gehouden voor eventuele verliezen, schade of gevolgen van het opvolgen van de hierin verstrekte informatie. Gebruik je gezond verstand en raadpleeg indien nodig een professionele IT-adviseur.


in Blog
Hoe kan ik mijn document terugdraaien: slimme stappen om verloren bestanden te herstellen
Marcel Martens 23 augustus 2023

Deel deze post

Labels

Onze blogs

Aanmelden om een reactie achter te laten
De ultieme gids: ICT oplossingen voor bedrijven