Hoe kan ik mijn document terug draaien?

Hoe kan ik mijn document terug draaien?
Geschreven door Marcel Martens op 11-03-2024 Laatst bijgewerkt op 22-03-2024

Het is een situatie die we allemaal wel eens hebben meegemaakt: je hebt uren aan een document gewerkt, maar dan gebeurt er iets onverwachts en je verliest al je werk. Het goede nieuws is dat er manieren zijn om je document terug te draaien. Of je nu een Word-document, een Excel-bestand of een Google Docs-bestand gebruikt, er zijn stappen die je kunt volgen om je werk te herstellen.


Herstellen van een Word-document


Microsoft Word heeft een ingebouwde functie voor het herstellen van documenten. Deze functie kan je helpen om je werk terug te krijgen als je het per ongeluk hebt gesloten zonder het op te slaan, of als Word onverwacht is afgesloten.


Om een document te herstellen in Word, ga je naar het tabblad 'Bestand' en kies je 'Openen'. Klik vervolgens op 'Recent' en dan op 'Herstellen van niet-opgeslagen documenten'. Hier zie je een lijst met documenten die je kunt herstellen.


Automatisch opslaan in Word


Een andere handige functie in Word is de optie 'Automatisch opslaan'. Wanneer deze functie is ingeschakeld, slaat Word je document automatisch op elke paar minuten. Dit kan een levensredder zijn als je computer crasht of als je vergeet je document op te slaan.


Om de functie 'Automatisch opslaan' in te schakelen, ga je naar het tabblad 'Bestand' en kies je 'Opties'. Klik vervolgens op 'Opslaan' en vink het vakje aan naast 'Automatisch opslaan AutoHerstel-informatie elke x minuten'.


Herstellen van een Excel-bestand


Het herstellen van een Excel-bestand is vergelijkbaar met het herstellen van een Word-document. Ook hier heeft Excel een ingebouwde functie voor het herstellen van documenten.


Om een Excel-bestand te herstellen, ga je naar het tabblad 'Bestand' en kies je 'Openen'. Klik vervolgens op 'Recent' en dan op 'Herstellen van niet-opgeslagen werkboeken'. Hier zie je een lijst met werkboeken die je kunt herstellen.


Automatisch opslaan in Excel


Net als Word heeft Excel ook een functie voor automatisch opslaan. Wanneer deze functie is ingeschakeld, slaat Excel je werkboek automatisch op elke paar minuten.


Om de functie 'Automatisch opslaan' in te schakelen, ga je naar het tabblad 'Bestand' en kies je 'Opties'. Klik vervolgens op 'Opslaan' en vink het vakje aan naast 'Automatisch opslaan AutoHerstel-informatie elke x minuten'.


Herstellen van een Google Docs-bestand


Google Docs slaat je werk automatisch op terwijl je typt, dus het is onwaarschijnlijk dat je je werk verliest. Maar als je een wijziging hebt aangebracht die je wilt ongedaan maken, kun je de versiegeschiedenis van Google Docs gebruiken om een eerdere versie van je document te herstellen.


Om een eerdere versie van een Google Docs-bestand te herstellen, ga je naar het menu 'Bestand' en kies je 'Versiegeschiedenis'. Klik vervolgens op 'Versiegeschiedenis bekijken'. Hier zie je een lijst met eerdere versies van je document. Klik op de versie die je wilt herstellen en klik vervolgens op 'Deze versie herstellen'.


Automatisch opslaan in Google Docs


Zoals eerder vermeld, slaat Google Docs je werk automatisch op terwijl je typt. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over het verliezen van je werk als je vergeet op te slaan. Maar als je wilt, kun je de frequentie van automatisch opslaan aanpassen in de instellingen van Google Docs.


Wat als het document niet kan worden hersteld?

Soms is een document zo beschadigd dat het niet kan worden hersteld. In dat geval zijn er nog steeds een paar dingen die je kunt proberen. Je kunt bijvoorbeeld een dataherstelprogramma gebruiken. Deze programma's kunnen vaak bestanden herstellen die zijn verwijderd of beschadigd.

Een andere optie is om contact op te nemen met de klantenservice van het programma dat je gebruikt. Zij kunnen je vaak helpen met het herstellen van documenten. Het is ook een goed idee om regelmatig back-ups te maken van je belangrijke documenten. Op deze manier heb je altijd een kopie als er iets misgaat.

Conclusie

Het verliezen van een document kan frustrerend zijn, maar er zijn gelukkig manieren om het terug te draaien. Of je nu een document in Microsoft Word of Google Docs wilt herstellen, de stappen zijn vaak vergelijkbaar. En als het document niet kan worden hersteld, zijn er nog steeds opties beschikbaar. Dus de volgende keer dat je een document verliest, raak dan niet in paniek. Volg gewoon de stappen in dit artikel en je hebt je document in een mum van tijd terug.

En vergeet niet: het beste wat je kunt doen om te voorkomen dat je een document verliest, is regelmatig opslaan en back-ups maken. Op deze manier ben je altijd voorbereid op het ergste.

in Blog

Deel deze post

Labels

Onze blogs

Aanmelden om een reactie achter te laten
Wat zijn de migratie kosten naar Microsoft 365?