Hoe kan ik mijn bedrijfsnetwerk beveiligen tegen onbevoegde toegang?

Hoe kan ik mijn bedrijfsnetwerk beveiligen tegen onbevoegde toegang?
Geschreven door Marcel Martens op 11-01-2023 Laatst bijgewerkt op 22-03-2024

Het beveiligen van een bedrijfsnetwerk tegen ongeautoriseerde toegang is tegenwoordig een essentiële taak voor elk bedrijf. Met de constante dreiging van cyberaanvallen is het belangrijk om proactieve maatregelen te nemen om de gevoelige informatie en activa van jouw bedrijf te beschermen. In dit artikel ga ik in op verschillende manieren om jouw bedrijfsnetwerk te beveiligen en onbevoegde toegang te voorkomen

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen tegen welke soorten onbevoegde toegang je jezelf moet beschermen. Hieronder vallen externe bedreigingen zoals hackers en cybercriminelen, maar ook interne bedreigingen zoals ontevreden werknemers of aannemers.

 

Een van de meest effectieve manieren om jouw bedrijfsnetwerk te beveiligen is de implementatie van een firewall. Een firewall is een hardware- of softwareapparaat dat fungeert als barrière tussen je interne netwerk en de buitenwereld. Deze kan worden geconfigureerd om ongeautoriseerde toegang te blokkeren en geautoriseerde toegang toe te staan. Firewalls kunnen hardware- of softwaregebaseerd zijn, en ze kunnen worden geconfigureerd om bepaalde soorten verkeer te blokkeren en andere juist toe te laten.


 

Een ander belangrijk element in de beveiliging van je bedrijfsnetwerk is de invoering van een sterk wachtwoordbeleid. Wachtwoorden zijn de eerste verdedigingslinie tegen ongeautoriseerde toegang, dus het is belangrijk ervoor te zorgen dat jouw werknemers sterke en unieke wachtwoorden gebruiken. Dit kan worden bereikt door een wachtwoordbeleid te implementeren dat werknemers verplicht een combinatie van letters, cijfers en speciale tekens te gebruiken en hun wachtwoorden regelmatig te wijzigen.


Het implementeren van twee-factor authenticatie (2FA) is ook het beste idee, op deze manier zal een hacker, zelfs als hij het wachtwoord van een gebruiker te pakken krijgt, niet in staat zijn om toegang te krijgen tot het netwerk zonder de tweede authenticatiefactor.


 

Toegang tot het bedrijfsnetwerk beperken op basis van de rol van een gebruiker is ook belangrijk. Door werknemers alleen toegang te geven tot de middelen en informatie die ze nodig hebben om hun werk te doen, kun je het risico van onbevoegde toegang beperken. Dit kan worden bereikt door een op rollen gebaseerd toegangscontrolesysteem (RBAC) te implementeren, waarmee je machtigingen en toegangsrechten aan gebruikers kunt toekennen op basis van hun functierol.

 

Het is ook belangrijk om je software en systemen up-to-date te houden met de laatste beveiligingspatches en -updates. Dit helpt je te beschermen tegen bekende kwetsbaarheden en voorkomt ongeoorloofde toegang. Controleer en installeer regelmatig updates voor je besturingssysteem, toepassingen en netwerkapparatuur om ervoor te zorgen dat al jouw systemen veilig zijn.

Een andere beveiligingsmaatregel die kan helpen beschermen tegen onbevoegde toegang is het gebruik van Virtual Private Network (VPN), dat de verbinding tussen het apparaat van de gebruiker en het bedrijfsnetwerk versleutelt, waardoor het voor een aanvaller veel moeilijker wordt om die informatie te onderscheppen en te gebruiken om onbevoegde toegang te krijgen.

Tot slot is het belangrijk om alle werknemers te trainen in de beste beveiligingspraktijken, zodat ze zich bewust zijn van de gevaren en weten hoe ze die herkennen en kunnen voorkomen. Moedig werknemers aan verdachte activiteiten te melden en hun beveiligingssoftware up-to-date te houden.

Kortom, het beveiligen van een bedrijfsnetwerk tegen ongeoorloofde toegang is tegenwoordig een essentiële taak voor elk bedrijf. Het implementeren van een firewall, wachtwoordbeleid, rolgebaseerde toegangscontrole en het up-to-date houden van software zijn slechts enkele manieren waarop je de gevoelige informatie en activa van jouw bedrijf kunt beschermen tegen externe en interne bedreigingen. Het trainen van werknemers om cyberdreigingen te herkennen en te voorkomen is ook een cruciaal aspect van netwerkbeveiliging. We oefenen immers ook geregeld wat te doen bij brand. Door deze stappen te nemen, kun je ervoor zorgen dat jouw bedrijfsnetwerk wordt beschermd tegen ongeoorloofde toegang en dat je bedrijf veilig en betrouwbaar kan werken.

 

Welke stap zet jij vandaag? Bekijk ons aanbod.

Zoek je een partner om te overleggen wat voor jou noodzakelijk is? Wij staan voor je klaar.


in Blog
Hoe kan ik mijn bedrijfsnetwerk beveiligen tegen onbevoegde toegang?
Marcel Martens 11 januari 2023

Deel deze post

Labels

Onze blogs

Aanmelden om een reactie achter te laten
Wat is phishing en hoe kan ik mij ertegen beschermen?