Hoe clouddiensten worden geleverd

Hoe clouddiensten worden geleverd
Geschreven door Marcel Martens op 01-04-2021 Laatst bijgewerkt op 22-03-2024

De toekomst ziet er rooskleurig uit voor de cloud. Cloudserviceproviders worden snel belangrijke partners die de groei van moderne organisaties versterken.

Dit komt door de vele voordelen die ze met zich meebrengen, waaronder snelle bevoorrading, uitgebreide functionaliteit, 100% gebruiksvriendelijk ontwerp, integratie en mobiliteitsmogelijkheden, de integratie van technologieën zoals AI, machine learning, en meer.

Er bestaan verschillende cloudoplossingen, van Microsoft tot Google tot Dropbox. Deze cloud providers werken samen met resellers of partners zoals M-IT Services, die ervoor zorgen dat ze goed opgeleide IT-personeel hebben en dat alles optimaal functioneert.

Deze IT-engineers krijgen de taak om jouw gegevens te beheren en kunnen je migreren van je huidige (lokale) IT-situatie naar een nieuwe en beter geschikte oplossing. Betaling voor levering van de dienst gebeurt meestal vooraf, maar de betaling voor de arbeid wordt gedaan wanneer het werk is voltooid en de klant tevreden is.


 Cloudserviceproviders zetten datacenters op en beheren deze. Klanten kunnen deze op abonnementsbasis openen, huren toegang tot IT-middelen, applicaties, opslag en nog veel meer.

Dit verschuift daarom de financiële en technische last van het opzetten en onderhouden van dergelijke infrastructuur naar de dienstverlener.

Het enige dat de klant hoeft te doen is betalen voor het daadwerkelijke gebruik, en ze krijgen toegang zolang hun abonnement actief blijft.

Modellen van cloud services leveringen

 

Dit is een combinatie van unieke IT-middelen die een cloud serviceprovider aan een gebruiker aanbiedt. Elk model heeft verschillende functies.

Er bestaan drie primaire modellen in cloud computing, namelijk:

  • Infrastructure as a Service (IaaS): Als we het over IaaS hebben, levert de provider fysieke of virtuele basisinfrastructuur als een service vanuit zijn datacenter(s). Met deze service heeft de klant onder andere toegang tot servers, opslag, virtualisatie en netwerken. Dienstverleners factureren meestal met de pay-as-you-go-methode, elk uur, wekelijks, enz. Dit leveringsmodel geeft de gebruiker de flexibiliteit om naar behoefte op en neer te schalen.

  • Platform as a Service (PaaS): Dit model heeft betrekking op de levering van de besturingsomgeving, van besturingssysteem tot applicatieservers en andere middelen, aan Cloud consumenten. Hier kunnen bedrijven hun energie steken in het maken van toepassingen, zonder zich zorgen te maken over onderhoud van het besturingssysteem of het configureren van de databases en applicaties. De clouddienstverlener biedt de gebruiker praktisch een platform om als service te werken.

  • Software as a Service (SaaS): Hier bieden Cloud serviceproviders gebruikers toegang tot direct beschikbare software of bedrijfstoepassingen, die specifieke doeleinden dienen. Gebruikers kunnen eenvoudig hun browsers openen, zich aanmelden bij de applicaties van hun Cloud provider om ze vervolgens te gebruiken zonder deze op hun systemen te hoeven installeren. Dit leveringsmodel biedt weinig flexibiliteit, omdat je beperkt bent tot de functies die door de Cloud serviceprovider zijn ingevoerd. Je bespaart echter veel tijd en moeite, die je nodig hebt voor het bouwen en beheren van je eigen applicatie.


in Blog

Deel deze post

Labels

Onze blogs

Aanmelden om een reactie achter te laten
Succesvol ondernemen met Cloud services?