Hoe Cloud Services worden gemeten

Hoe Cloud Services worden gemeten
Geschreven door Marcel Martens op 27-05-2021 Laatst bijgewerkt op 22-03-2024

Het gebruik van Cloud Computing-oplossingen betekent een verandering in de manier waarop bedrijven technologische middelen beheren, evenals een nieuwe manier om ze in te huren. In die zin is de prijs van Cloud Computing ook iets om te overwegen. In dit artikel bespreken we de belangrijkste aspecten van het bepalen of meten van kosten voor Cloud services.


 

Betalen per gebruik (betalen ‘onderweg’)

Een van de belangrijkste voordelen, waardoor een bedrijf naar een cloudoplossing gaat ten opzichte van een traditioneel middel, is de pay-per-use-methode.

Met dit factureringsmodel kun je betalen voor de specifieke resource of service die je nodig hebt, wanneer je deze nodig hebt. Deze methode voor het berekenen van kosten is identiek aan de modus die je gebruikt voor elektriciteit of voor je waterrekening.

De kosten van Cloud services zijn geen eenmalige betalingen of een vast maandelijks bedrag. In plaats daarvan worden in de prijzen rekening gehouden met de werkelijke resources die je verbruikt.

Zoals eerder vermeld, is dit het ideale model die je helpt te voorkomen dat je over je budget gaat en laat snelle aanpassingen toe wanneer nodig.

Als je bijvoorbeeld een virtuele server in de cloud huurt om een online winkel te hosten, zul je zeker meer sitebezoeken hebben in de kerstmaanden of op feestdagen. Tijdens deze periodes zal het verbruik van serverbronnen toenemen om te voorkomen dat je website onjuist werkt. Als gevolg zal je quotum toenemen. Daar tegenover staat dat, in de maanden waarin het verbruik lager is, je weer minder betaalt.

Onder andere Microsoft, Google en Dropbox factureren per gebruiker. Wanneer je hun oplossingen voor bestandsopslag of -opslag gaat gebruiken, wordt opslag meestal gefactureerd aan de hand van gigabytes.

Houd er rekening mee dat verschillende Cloud providers verschillende manieren van factureringskosten hebben. Met Azure kun je bijvoorbeeld rechtstreeks of via een partner zoals M-IT Services abonneren.

Als je naar het Azure standaard abonnement van hun beveiligingscentrum kijkt, bepaal je aan de hand van de extra functies die je gebruikt en het aantal transacties hoeveel> je voor de service betaalt. Je kunt een facturering van $0,02 per node per uur verwachten voor hun App-services, afhankelijk van de gewenste functies. Hetzelfde geldt voor SQL Database en VM's. Opslag kost ongeveer $0,02 per 10.000 transacties en kan oplopen tot $0,04 voor opslagaccounts naar keuze. Over het algemeen biedt Azure je tal van opties om uit te kiezen, met een factureringsmodel dat is gekoppeld aan de resources die je gebruikt.

Amazon Web Services (AWS) heeft ook het pay-per-use-model aangenomen bij het meten van de kosten van hun Cloud services. Hiermee kun je in plaats van prognoses te maken, de kosten van Cloud services eenvoudig aanpassen aan je behoeften. AWS maakt het ook mogelijk om geld te besparen wanneer je jouw gebruik verhoogt, omdat ze op volume gebaseerde kortingen bieden. Voor zoiets als de Simple Storage Service (S3) worden de kosten per GB verlaagd wanneer je meer gebruikt.


 

Welke kosten verdwijnen met cloud computing services?

 

Het gebruik van een Cloud Computing Services in vergelijking met het gebruik van traditionele, fysieke oplossingen heeft verschillende betaalmethoden. Hiermee verdwijnen typische kosten van interne oplossingen, die kunnen worden samengevat als:

  • Onderhoud. De taken van het onderhouden en bijwerken van de IT-middelen, zoals een server of opslag, zullen verdwijnen. Met Cloud Computing is je serviceprovider verantwoordelijk voor het onderhoud van de resources en infrastructuur die je gebruikt.
  • Hardware acquisitie/Investeringen. In een Cloud omgeving hoef je geen nieuwe server te kopen als je meer toegang wilt hebben. In plaats daarvan kun je de resources schalen naar je behoeften.
  • Bijbehorende infrastructuur: Kosten van elektriciteit, beveiliging of airconditioning die meestal gepaard gaan met het onderhoud van servers verdwijnen ook, omdat je provider ervoor zorgt.

Andere voordelen zijn:

  • Schaalbaarheid en kostenflexibiliteit: met Cloud services kun je eenvoudig de IT-vereisten van je bedrijf opschalen, wanneer dat nodig Met andere woorden, je kunt je huidige resources in de cloud verhogen om groei tegemoet te komen. En op dezelfde manier kun je je bestaande resources verminderen wanneer er een afname van bedrijfsactiviteiten is. Dit alles vertaalt zich in een aanzienlijke kostenreductie, omdat je alleen betaalt voor de middelen die je bedrijf nodig heeft.
  • Redundantie: Dit is de handeling van het dupliceren van gegevens, systemen,naar meerdere kopieën, zodat wanneer er een systeemfout is, je iets hebt om naar terug te keren. In de loop der jaren hebben IT-giganten zoals Google, Amazon en Microsoft een betrouwbare wereldwijde redundantie in hun datacenters ingebouwd, zodat als één datacenter van de aardbodem wordt geveegd, ze automatisch kunnen terugvallen op een andere. Zo’n redundantie zou veel te duur zijn om zelf te bouwen, dus het is logisch om Cloud services te gebruiken.
  • Samenwerkend digitaal werk: Als werkteams zich op verschillende plaatsen bevinden, kunnen de logistieke complicaties overweldigend zijn. De komst van collaborative functionaliteiten in de cloud heeft dit soort beperkingen weggenomen. Nu kunnen teams virtueel samenwerken en elkaar ontmoeten, en informatie in realtime delen en wijzigen.
  • Automatisch softwareonderhoud en updates: Cloudtechnologieproviders zijn direct verantwoordelijk voor het voortdurend up-to-date houden van hun infrastructuur, zodat bedrijven zich geen zorgen meer hoeven te maken over. De nieuwste versies van de applicaties en hun nieuwe functionaliteiten staan direct klaar.
  • Arbeidsmobiliteit en beschikbaarheid: Cloud gebaseerde applicaties zijn beschikbaar vanaf elk apparaat en overal ter wereld. Dit betekent een geheel nieuw niveau van mobiliteit voor werknemers, waardoor ze productiever kunnen zijn en meer mogelijkheden bieden voor teleworking. Maar dat is niet alles! De meeste Cloud serviceproviders garanderen 99% ononderbroken activiteit zolang internettoegang beschikbaar is. Bovendien kun je met tal van toepassingen offline werken en vervolgens doorgaan met het bijwerken van de informatie wanneer de netwerk connectie wordt hersteld.
  • Beveiliging van kritieke informatie: Toegang- en identiteitsbeheersystemen in de cloud hebben geleid tot een radicale toename van het beveiligingsniveau van bedrijven. De investering die IT-giganten doen in online veiligheid is veel meer dan wat je zelf kunt veroorloven voor je bedrijf, dus het is logisch om hun clouddiensten te gebruiken.


 

Conclusie

Staat cloud computing voor besparingen in tegenstelling tot een traditionele IT-oplossing? In de meeste gevallen wel. Elk bedrijf maakt gebruik van Cloud Services die passen bij de behoefte van hun bedrijf. Maar over het algemeen zal het pay-per-use-model in combinatie met de verdwijnende traditionele kosten van fysieke oplossingen, de prijs van Cloud Computing interessanter maken voor bedrijven.

 

in Blog

Deel deze post

Labels

Onze blogs

Aanmelden om een reactie achter te laten
Wat zijn Cloud services in Azure?