Clouddiensten vs hosting

Clouddiensten vs hosting
Geschreven door Marcel Martens op 19-08-2021 Laatst bijgewerkt op 22-03-2024

Is er verschil tussen clouddiensten en hosting? Jazeker. Clouddiensten is een samenvattende term waaronder diensten vallen die je via internet afneemt. Hosting is een specifieke subset van diensten die over het algemeen over het plaatsen van websites en aanpalende activiteiten gaan.

Op zijn scherpst gedefinieerd is ‘hosting’ gehuurde ruimte op de harde schijf van een server. In tegenstelling tot bijvoorbeeld cloudopslag huur je geen opslagcapaciteit (ongeacht waar die staat), maar ruimte op een specifieke harde schijf. Omdat dat voor bijna niemand interessant is (en je voor dataveiligheid op zijn minst je gegevens via RAID over verschillende schijven verdeelt en daarom helemaal niet op één schijf staat), zul je in praktijk niet snel zo’n een dienst tegenkomen die zo specifiek aan de definitie voldoet.


 

Webhosting

Hosting als term wordt vooral gebruikt om aan web hosting te refereren. Als je ruimte op een harde schijf wilt huren met als doel dat aan internet te koppelen, dan heb je een webhost nodig. Dit zijn bedrijven die een stukje harde schijf verhuren in combinatie met bandbreedte en omliggende diensten. Daar kun je vervolgens een website (of e-mail en dergelijke) op draaien. Webhosting is een clouddienst.

Overigens zit ook hier nog steeds wat speling in de definitie. Wil je liever bijvoorbeeld zelf je website beheren? Dan kun je bij de webhost terecht om een server te laten hosten. Daarbij heb je keuze uit een fysieke of virtuele server. Een fysieke server is letterlijk een computer die jij gebruikt voor netwerkdoeleinden. Je kan daarbij de machine van een host leasen of plek huren om je eigen computer neer te zetten (colocatie hosting).

 

Colocatie hosting

Kies je voor die laatste optie. Dan heb je te maken met colocatie hosting. Datacenters bieden plaats om je eigen hardware aan internet te koppelen. Je kunt dan zelf onderdelen aan je machine toevoegen en het beheer van de software voor je rekening nemen. Waarschijnlijk staat jouw hardware in het datacenter gebroederlijk naast de hardware van verschillende andere hosts.

Een andere vorm van hosting die je binnen hetzelfde datacenter vindt is serverhosting. Dat kan de verhuur zijn van alle hardware die een complete server vormt. Maar ook een zogenaamde virtuele server. Dat wil zeggen jouw server samen met verschillende andere virtuele servers op één computer draait. Als je het bedient, lijkt het je eigen machine, maar in werkelijkheid draaien er meerdere servers op één computer.

 

Clouddiensten versus hosting

De vraag clouddiensten versus hosting is kort te beantwoorden: Hosting valt onder clouddiensten. Je hebt het dan ook niet zozeer over versus, alswel dat je om bepaalde problemen op te lossen hosting nodig hebt. Ben je benieuwd of hosting voor jou een optie is, en zoek je hulp bij het bepalen van de beste host voor jouw organisatie? Neem contact met ons op en we helpen je daarbij.

 


in Blog
Clouddiensten vs hosting
Marcel Martens 19 augustus 2021

Deel deze post

Labels

Onze blogs

Aanmelden om een reactie achter te laten
Clouddiensten en beveiliging