Cloud Werkplek: de voordelen van een flexibele werkomgeving

Cloud Werkplek: de voordelen van een flexibele werkomgeving
Geschreven door Marcel Martens op 08-10-2023 Laatst bijgewerkt op 22-03-2024

De manier waarop we werken is de afgelopen jaren drastisch veranderd. Traditionele kantoren, met hun vaste werkplekken en 9-tot-5-schema's, worden steeds vaker vervangen door flexibele werkomgevingen en collega's die thuis werken. Een van de meest gevraagde oplossingen van dit moment is de cloud werkplek. In dit artikel gaan we dieper in op wat een cloud werkplek precies is, hoe het werkt en welke voordelen het biedt voor zowel werknemers als werkgevers.

Wat is een cloud werkplek?

Een cloud werkplek is een virtuele werkomgeving waarin werknemers toegang hebben tot al hun benodigde tools, bestanden en applicaties via internet. In plaats van te werken op een specifieke computer of op één locatie, kunnen collega's nu overal en altijd "veilig" inloggen op hun cloud werkplek en werken war ze willen. Dit zorgt voor een enorme flexibiliteit en mobiliteit in het werk.

Wat moet ik weten over een cloud werkplek

Een cloud werkplek wordt gehost op servers in de cloud, wat betekent dat er geen computer of server nodig is op de locatie van de werknemer. Een compleet andere manier van werken dus dan de traditionele manier. Alle bestanden en applicaties zijn veilig opgeslagen in de cloud en kunnen worden benaderd vanaf elk (geautoriseerd) apparaat. Het enige wat je daarvoor nodig hebt is een apparaat met internettoegang. Dit maakt het mogelijk om overal te werken, vanuit huis, onderweg of zelfs vanaf het strand of je vakantie. 

Verschillende soorten cloud werkplekken

Er zijn verschillende soorten cloud werkplekken beschikbaar, afhankelijk van de behoeften van jouw organisatie. Sommige cloud werkplekken bieden een volledig gevirtualiseerde desktop, terwijl andere alleen specifieke applicaties en bestanden hosten, denk hierbij aan het Microsoft 365-pakket. Het is belangrijk om de juiste cloud werkplek te kiezen die past bij jouw zakelijke behoeften en budget.

 

Wat kost een cloud werkplek?

Rekenvoorbeeld online werkplek

Bij M-IT Services noemen wij dit het "Altijd Veilig in Bedrijf pakket" waar we voor elke type bedrijf een variant hebben die bij je past.

Bij het Brons-pakket krijg je alle licenties;

Bij het Zilver-pakket krijg je alle licenties, plus onbeperkt onderhoud en support;

En bij het Goud-pakket krijg je zelfs een laptop (welke we elke 3 jaar vervangen), zodat jij voor een vast bedrag precies weet waar je voor de komende 3 jaar aan toe bent. Wel zo handig, dan kun jij je gewoon met je opdrachten en klanten bezighouden.

Welk pakket je ook kiest, het zorgt ervoor dat je zonder zorgen kunt werken en als ondernemer is dat precies wat je nodig hebt!

Heb je nog meer vragen over de kosten van een online werkplek? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag verder! Of bekijk gelijk de Altijd Veilig in Bedrijf pakketten.

 

De technologie achter cloud werkplekken

Om de voordelen van cloud werkplekken volledig te begrijpen, is het handig om te begrijpen hoe cloud computing werkt. Cloud computing maakt gebruik van grote clusters van servers die met elkaar verbonden zijn via het internet. Deze servers bieden rekenkracht en opslagruimte voor verschillende toepassingen en services. Door gebruik te maken van deze gedeelde infrastructuur kunnen organisaties kosten besparen en profiteren van schaalbaarheid, zekerheid, veiligheid en flexibiliteit.

Hoe werkt cloud computing?

Bij cloud computing worden gebruikersvoorkeuren, bestanden en gegevens opgeslagen en verwerkt op servers in datacenters over de hele wereld. Met de komst van GDPR en AVG-regelingen, worden deze in bepaalde regio's opgeslagen. Deze datacenters zijn veilig, betrouwbaar en redundant, wat betekent dat ze altijd beschikbaar zijn, zelfs in het geval van een storing. Door gebruik te maken van de cloud kun jij je focussen op je kernactiviteiten, terwijl de technologie wordt beheerd door specialisten.

Beveiliging in de cloud: wat je moet weten

Beveiliging is een belangrijk aspect van een cloud computing. Veel mensen maken zich zorgen over de veiligheid van hun gegevens wanneer ze deze naar de cloud verplaatsen. Het is echter belangrijk op te merken dat cloud providers strenge beveiligingsmaatregelen implementeren om de privacy en integriteit van gegevens te waarborgen. Dit omvat het versleutelen van gegevens tijdens opslag en transport, evenals het gebruik van toegangscontroles en beveiligingsaudits.

 

De voordelen van een flexibele werkomgeving

Het gebruik van een cloud werkplek biedt vele voordelen voor zowel werknemers als werkgevers. Laten we eens kijken naar enkele van de belangrijkste voordelen.

  1. Verhoogde productiviteit en efficiëntie
    Met een cloud werkplek hebben werknemers de vrijheid om overal te werken, op elk moment dat het hen uitkomt. Dit betekent dat ze hun werk kunnen organiseren op een manier die het beste bij hen past, zonder gebonden te zijn aan kantoor of specifieke werktijden. Dit zorgt meestal voor een betere productiviteit en efficiëntie, omdat ze in staat zijn om hun tijd effectiever te beheren.
  2. Kostenbesparingen door cloud werkplekken
    Het gebruik van een cloud werkplek kan ook aanzienlijke kostenbesparingen opleveren. Ten eerste zijn er geen grote investeringen nodig in hardware of software, omdat alles wordt gehost in de cloud. Dit betekent dat er geen behoefte is aan dure servers of licenties. Daarnaast kun je besparen op energiekosten en onderhoudskosten, omdat je geen fysieke infrastructuur meer nodig hebt op locatie.
  3. Flexibiliteit en mobiliteit in het werk
    Een van de grootste voordelen van cloud werkplekken is de flexibiliteit en mobiliteit die ze bieden. Werken vanuit huis, onderweg of zelfs vanuit een ander land wordt mogelijk gemaakt door de cloud. Dit stelt werknemers in staat om een betere balans te vinden tussen werk en privéleven, terwijl ze toch productief blijven. Het maakt het ook gemakkelijker om samen te werken met collega's, zelfs als ze zich op verschillende locaties bevinden.

Of we het nu willen of niet als ondernemer, we zullen er toch in mee moeten dat de jongere generaties dit wel van ons als werkgever verlangt.

 

Overwegingen bij de overstap naar een cloud werkplek

Voordat je de overstap maakt naar een cloud werkplek, zijn er een paar belangrijke overwegingen om rekening mee te houden.

Het kiezen van de juiste IT-dienstverlener

Het kiezen van de juiste IT-dienstverlener is essentieel voor een succesvolle overstap naar cloud werkplekken. Het is belangrijk om te werken met een betrouwbare en ervaren provider die voldoet aan de specifieke behoeften van jouw organisatie. Zorg ervoor dat je voldoende onderzoek doet en vraag om aanbevelingen voordat je een beslissing neemt. Kijk hierbij ook naar hoe ze hun beveiliging hebben geregeld. Maken ze al gebruik van 2FA, Full Disk Encryptie, etc., met andere woorden geven ze zelf het goede voorbeeld?

Het beheren van veranderingen in een bedrijf

Het overstappen naar een cloud werkplek kan grote veranderingen met zich meebrengen voor jouw organisatie. Het is belangrijk om deze veranderingen goed te managen en werknemers goed voor te bereiden op de nieuwe manier van werken. Een goede IT-dienstverlener helpt je met het communiceren over de voordelen en het informeren van je werknemers over de aanstaande verandering.

 

De toekomst van cloud werkplekken

De cloud werkplek is een technologie die voortdurend evolueert en verbetert. De toekomst van cloud werkplekken ziet er veelbelovend uit, met tal van nieuwe trends en ontwikkelingen op komst.

Trends en voorspellingen voor cloud werkplekken

Een van de belangrijkste trends in cloud werkplekken is de opkomst van de hybride werkplek, waarbij werknemers zowel gebruik maken van lokale apparaten als van de cloud voor hun werk. Daarnaast zal artificial intelligence (AI) een steeds grotere rol spelen in de ontwikkeling van cloud werkplekken, waardoor het mogelijk wordt om taken automatisch te laten uitvoeren en te optimaliseren.

Hoe cloud werkplekken bedrijven kunnen transformeren

Cloud werkplekken hebben het potentieel om bedrijven te transformeren door optimale flexibiliteit, efficiëntie en productiviteit te bieden. Door medewerkers in staat te stellen op afstand te werken, kunnen organisaties zich aanpassen aan de veranderende behoeften van de moderne werkplek. Hierdoor kunnen bedrijven concurrerend blijven en aantrekkelijk blijven voor talent.

 

In het kort, cloud werkplekken bieden een flexibele werkomgeving die werknemers in staat stelt om overal en altijd te werken. Het maakt gebruik van de kracht van cloud computing om kosten te besparen, productiviteit te verhogen en mobiliteit te vergroten. Door te kiezen voor de juiste cloud provider en het beheren van veranderingen in de organisatie, kan de overstap naar een cloud werkplek succesvol zijn. De toekomst van cloud werkplekken ziet er rooskleurig uit, met nieuwe trends en ontwikkelingen die bedrijven kunnen transformeren.

 

Heb je vragen? Bel ons gerust of stel je vraag via het formulier hieronder! We helpen je graag.


in Blog

Deel deze post

Labels

Onze blogs

Aanmelden om een reactie achter te laten
Hoe kan ik bepalen of mijn bedrijf kwetsbaar is voor cyberaanvallen?