Cloud diensten voor kleine ondernemers

Cloud diensten voor kleine ondernemers
Geschreven door Marcel Martens op 18-02-2021 Laatst bijgewerkt op 22-03-2024

Werken vanuit de cloud is zeker de beste optie voor het MKB (Midden Klein Bedrijf). Het National Institute of Standards and Technology (NIST) bevestigd dit. Volgens hen ‘biedt het directe toegang via internet, tot een reeks gedeelde en aanpasbare middelen, of het nu gaat om netwerken, servers of applicaties die snel kunnen worden toegewezen en vrijgegeven met minimaal beheer of communicatie met de dienstverlener. “

Voor over de hele wereld lijkt het een zeer interessante optie. Het cloud netwerk is al een van de technologieën die voor een groot deel de strategie en toekomstplannen van bedrijven bepaalt. Dit blijkt uit het gebruik van cloud diensten bij het de ontwikkeling van technologische projecten door leveranciers, experts en professionals uit de IT-wereld.

Dit artikel is bedoeld om meer uitleg te geven over cloud diensten, hoe deze toepasbaar zijn op kleine bedrijven, en over leveranciers die over de beste tools beschikken om kleinere bedrijven in de cloud op weg te helpen.   


Wat betekent de cloud voor het MKB?

 

Allereerst moet het duidelijk zijn dat de cloud meer is dan alleen technologie. De cloud is een manier om technologie tot je te nemen; het is een zakelijke tool die helpt de kloof tussen kleine ondernemingen en hun grotere tegenhangers te overbruggen.

Cloud technologie heeft de obstakels weggenomen die kleine of middelgrote ondernemingen tegenkwamen wanneer ze in het verleden gebruik wilden maken van ICT, zoals kosten, veroudering of dat het moeilijk te beheren was.

Met cloud netwerken kunnen kleine bedrijven beter concurreren op het gebied van IT als het gaat om het verbeteren van hun positie in de markt. Bedrijven kunnen hierdoor namelijk flexibeler zijn en efficiëntere zakelijke beslissingen kunnen nemen.  

  

Is de cloud al echt een begrip in het mkb?

 

We bevinden ons in een tijd waarin het antwoord duidelijk ‘ja’ is.

Wellicht zijn veel bedrijven zich er niet van bewust dat ze cloud oplossingen gebruiken op dagelijkse basis. Bijvoorbeeld wanneer hun werknemers e-mails overal en op elk apparaat kunnen checken, of wanneer ze samen documenten delen en bewerken.

De cloud is zo’n revolutie geweest dat we het soms gebruiken zonder het te weten. Over het algemeen zijn cloud diensten ongetwijfeld een begrip in de zakenwereld.

Statistieken die in augustus door experts zijn vrijgegeven, toonden aan dat de uitgaven aan cloud infrastructuur, platformen, software as a service, etc. in het tweede kwartaal (Q2) van 2020 meer dan 30 miljard dollar bedragen. En de wereldwijde cloud markt zal in 2020 meer dan $330 miljard waard zijn.

 

Er zijn onderzoeken die bevestigen dat dit jaar zeker de helft van de investeringen van bedrijven in IT naar de cloud gaat. Met name het MKB draagt ​​op indrukwekkende wijze bij aan de verhoogde clouduitgaven.

In 2016 begrootte het MKB een gemiddelde van 1,6 miljoen dollar voor jaarlijkse cloud uitgaven. Dat steeg tot 2,2 miljoen dollar in 2018 (een stijging van 36% in twee jaar), en dit blijft tot op heden stijgen. De groeisnelheid is ongelooflijk, aangezien de cloud uitgaven voor het MKB tussen 2016 en 2020 meer dan verdubbeld zijn.


Welke cloud tools worden het meest gebruikt in het mkb?

 

Het is moeilijk om een ​​algemeen antwoord te geven op deze vraag. De specifieke tools zijn sterk afhankelijk van de sector, de behoeften van het bedrijf of het bedrijfsmodel van het bedrijf. Praktisch gezien, zoals eerder al vermeld, maken alle bedrijven al gebruik van een cloud dienst zonder dat ze zich daarvan bewust zijn.

Het e-mail systeem die via meerdere apparaten beschikbaar is, is waarschijnlijk de meest verspreide cloud service die wordt gebruikt door het MKB, net als e-commerce winkels. Andere tools, zoals Google Drive, Dropbox en Office 365, zijn ook populair bij kleine bedrijven.


Openbare cloud voor het mkb

 

In de afgelopen jaren is de openbare cloud (de public cloud) het meest aangevraagd door het MKB. Volgens de Hosting Tribunal geeft 41% van de kleine en middelgrote bedrijven voorkeur aan het gebruik van de openbare cloud. 44% van die MKB-bedrijven investeert in enkele of meerdere openbare clouds. Daarvan investeert 24% in één openbare cloud, terwijl 61% de voorkeur geeft aan een multi-cloud.

De zakelijke werkdruk is minder voor het MKB dan voor grote bedrijven, dus de verwachting is dat hun jaarlijkse budget voor cloud diensten ook lager zal zijn. Met openbare cloud services krijgen MKB’s toegang tot middelen zoals opslag, servers en rekenkracht, zelfs met een klein budget. Het is kostenbesparend (het is niet nodig om nieuwe, aanvullende hardware aan te schaffen of te onderhouden) en de voordelen van flexibiliteit (de dienst omhoog of omlaag schalen op basis van je behoeften) zijn ook iets waar het MKB van geniet tijdens een cloud abonnement.

Vergeet tot slot niet dat de openbare cloud het MKB te helpt bij het vereenvoudigen van softwarebeheer, het verbeteren van mobiele mogelijkheden en het behalen van doelstellingen voor betrouwbaarheid en uptime. Dit is te zien bij online bankieren, gratis e-mailhosting, etc.


Wat zijn de meest duidelijke voordelen van de cloud voor het mkb?

Kostenbesparing is het meest opvallende voordeel en heeft de meest directe invloed op de eindafrekening van het MKB. 82% van de kleine en middelgrote bedrijven zagen een aanzienlijke verlaging van de operationele kosten na de volledige introductie van cloud technologie in hun bedrijf. Het beste van alles, is dat 70% meldt dat ze het bespaarde geld opnieuw in hun bedrijf investeren. Deze besparingen kunnen in verband worden gebracht aan het elimineren van aanschafkosten van hardware- en softwarelicenties.

Met cloud technologie kunnen MKB-bedrijven IT-projecten sneller en gemakkelijker lanceren, zonder technische teams uit te putten, met betere serviceniveaus voor zowel interne als externe klanten, terwijl ze de digitale transformatie en strategische besluitvorming versnellen. Dit heeft een meerdelig effect op het concurrentievermogen, doordat bedrijven zich kunnen concentreren op hun bedrijf en hun klanten, en niet op de technologie die ze nodig hebben. 


Kan de cloud voor meer omzet zorgen in het mkb?

Natuurlijk! Het beste voorbeeld zijn ongetwijfeld de cloud oplossingen voor online verkoop, die het MKB in staat stellen zelf online te verkopen en een deuren openen naar nieuwe, nationale en internationale markten. Maar dit is niet het enige: als een technische afdeling cloud oplossingen gebruikt die gemakkelijk te beheren zijn en het beheer kan overlaten aan zijn leverancier, zal ze veel meer projecten sneller kunnen lanceren. Dit stelt het bedrijf in staat om meer business te krijgen op andere gebieden.

Als je bijvoorbeeld CRM (Customer Relationship Management) kunt implementeren zonder dat het te veel budget kost, kan het resterende geld worden geïnvesteerd in andere delen van het bedrijf voor een betere klantenservice. 


Goede cloud oplossingen voor kleine bedrijven

leine bedrijven beschikten vaak niet over de nieuwste en beste zakelijke tools. Deze waren enkel voor grote bedrijven, die de financiële en menselijke middelen hadden om ze aan te schaffen en te implementeren. Maar nu zijn de zaken heel anders met cloud diensten.

De snelle groei van de cloud heeft de toegang tot nieuwe technologieën gemakkelijker dan ooit gemaakt, waardoor kleine bedrijven dezelfde tools en applicaties kunnen gebruiken, die technologische giganten ook gebruiken.

Elk bedrijf is uniek, net zoals elke ondernemer.

Wanneer we het hebben over geweldige cloud oplossingen voor bedrijven, zijn er dingen waarmee je rekening moet houden, zoals de relevante sector, evenals computer- en technologische behoeften. De grootte van het bedrijf is ook een van de belangrijkste factoren om naar te kijken.

Het is duidelijk dat bijvoorbeeld een MKB niet dezelfde hoeveelheid data genereert (of beheert) als een multinational. Het is ook duidelijk dat de investeringscapaciteit anders is. Om deze reden is niet elke cloud oplossing geschikt voor het MKB. Het MKB heeft cloud oplossingen nodig die meer flexibiliteit bieden; een oplossing die speciaal voor hen is ontworpen.

Hieronder focussen we op twee grote cloud diensten die de beste oplossingen voor kleine bedrijven hebben: 


G Suite

Vanuit Google zelf kunnen MKB’s tegen zeer lage kosten een uitgebreide set zakelijke applicaties gebruiken. G Suite heeft alles wat nodig is om te voldoen aan de behoeften van een klein bedrijf op het gebied van communicatie en bedrijfsbeheer op internet.

Sommige mensen vragen zich misschien af: wat is G Suite? G Suite is een set zakelijke tools van Google, gehost in de cloud en toegankelijk via internet vanaf elk apparaat. Dit houdt in dat je geen softwarelicenties hoeft aan te schaffen of programma’s op meerdere computers moet installeren. In plaats daarvan hebben we via een abonnement toegang tot een reeks applicaties, van onder meer e-mail tot een compleet kantoorpakket en teamwerktools.

G Suite bevat:

Gmail of Corporate E-mail:

Als het gaat om het zakelijk gebruik, biedt G Suite een e-mail die niet langer @ gmail.com zal zijn, maar wordt hernoemd naar het domein van uw bedrijf (bijvoorbeeld @ MITservices.nl). Dit zorgt voor een professionelere en serieuzere blik op het bedrijf.

Gesynchroniseerde agenda in de organisatie:

Dit is de Google-cloudagenda om je planning te beheren. Op zakelijk niveau is de agenda een van de meest gebruikte applicaties die teams helpt te synchroniseren, tijden te vinden om meetings in te plannen en de beschikbaarheid van elk teamlid te allen tijde te kennen. Het bespaart veel tijd en is perfect voor het beheren van je agenda wanneer deze is gesynchroniseerd op je smartphone.

Veilige en gecentraliseerde gesprekken met chat:

G Suite biedt het team instant messaging / communicatietools in de cloud (Hangouts voor chats en videoconferenties), die worden beheerd door het bedrijf, gesynchroniseerd met de rest van de tools en die gemakkelijk kunnen worden gecontroleerd.

Drive voor Cloud documenten:

Google Drive is de bestandshosting oplossing van Google, die is samenwerkt met andere elementen, zoals Google Documents, Spreadsheets en Presentations. Het belangrijkste voordeel van deze tools is dat ze 100% in de cloud staan ​​en dus geen problemen hebben met een verouderde versie, synchronisatie, enz. Het is niet nodig om bijlagen naar andere medewerkers te sturen en ze zijn beschikbaar vanaf elk apparaat dat is verbonden met internet.

Wat levert G Suite kleine bedrijven op? Zoals eerder al beschreven, stelt G Suite een reeks professionele tools beschikbaar voor kleine bedrijven, waaronder:

E-mail:

Met behulp van het Gmail-platform stelt Google kleine bedrijven in staat om zakelijke e-mail te hebben zonder ingewikkelde instellingen.

Opslag van bestanden:

Met G Suite heb je opslagruimte voor al je bestanden. Toegankelijk vanaf elk apparaat met een internetverbinding en gemakkelijk te delen met andere teamleden.

Office suite:

De service van Google geeft ook toegang tot zijn geautomatiseerde applicaties, waarmee online tekstdocumenten, presentaties en spreadsheets kunnen worden bewerkt.

Overal toegang:

Net als bij andere cloud computerservices is G Suite beschikbaar vanaf elke computer met een internetverbinding en biedt het kleine bedrijven flexibiliteit wanneer ze werken, of ze nu op kantoor, onderweg of thuis zijn.

Communicatie en tools voor samenwerking:

G Suite biedt kleine bedrijven toepassingen voor berichten en (video)bellen om hun werkteams effectief te coördineren.

Beveiliging:

Het volledige G Suite pakket heeft zeer strenge beveiligingsmaatregelen om informatie te beschermen en te herstellen tegen verlies of diefstal van apparaten. 


Microsoft Office 365

Vrijwel iedereen heeft de Windows programma’s voor het maken en bewerken van bestanden zoals Office gebruikt. Binnen de cloud technologie heeft Microsoft het concept van zijn tools verder ontwikkeld. Vanuit een nieuwe vraag naar integratie en connectie is Office 365 ontstaan.

Een nieuwe ervaring van het Office-platform waarmee al zijn toepassingen, zoals Word, PowerPoint, Excel, onder andere in SaaS-plannen (of Software as a Service) toegankelijk zijn. Dat wil zeggen, wanneer je Office 365 gebruikt, heb je toegang tot al deze functies via de webbrowser. Hiervoor hoef je geen programma’s meer te installeren op je computers. Dit zorgt voor minder compatibiliteitsproblemen en het is eenvoudiger in gebruik.

Een andere versie heeft de volledige desktop versies van Word, Excel, enz. Microsoft werkt met twee versies van het platform; één gericht op middelgrote en grote organisaties, en een andere die speciaal is ontworpen om aan de eisen van kleine bedrijven te voldoen.

toepassingen van Office 365 omvatten:

  • Outlook: e-mail tool;
  • Word: het maken en bewerken van tekstdocumenten;
  • Excel: het maken en bewerken van spreadsheets;
  • PowerPoint: het maken en bewerken van presentaties;
  • Access: het maken en bewerken van databases.

Alle programma’s zijn toegankelijk via webbrowsers of via applicaties die beschikbaar zijn gemaakt door Microsoft. Bovendien is Office 365 te bedienen met tablets, smartphones, PC’s en Macs.

Je vraagt ​​je misschien af ​​wat Office 365 voor kleine bedrijven kan doen. Welnu, het platform kan uw bedrijf veel winst opleveren in termen van productiviteit en efficiëntie.

Hieronder hebben we een lijst gemaakt van enkele van de belangrijkste voordelen ten opzichte van andere tools, en zelfs de oudere offline versies:

Biedt apps voor tablets en telefoons:

Een uitgangspunt van Microsoft bij het maken van versie 365, is om meer samenwerking mogelijk te maken en de teamproductiviteit te verhogen. Uiteindelijk ontwikkelde het bedrijf unieke applicaties voor tablets en smartphones.

Er is dus vrijwel gelijk winst te behalen op productiviteit, aangezien alle gebruikers met een paar klikken rechtstreeks toegang hebben tot e-mails en documenten op hun apparaat.

Maakt online opslag mogelijk:

Office 365 abonnees kunnen 1 TB aan cloudopslag gebruiken via een andere Microsoft-applicatie, gemaakt OneDrive. Volgens een eenvoudige schatting, zou dit voldoende moeten zijn om 1 miljoen documenten, 200 duizend nummers of 400 duizend foto’s op te slaan.

Een ander punt over online opslag is dat je zeker kunt zijn van gegevensbeveiliging, aangezien alles wordt opgeslagen in de cloudomgeving. Beveiligingstechnologieën en back-ups voorkomen enig verlies van je documenten.

Deel bestanden en bewerk ze in real time:

Met Office 365 wordt het delen van bestanden snel en gemakkelijk gemaakt. Deze gedeelde bestanden kunnen tegelijkertijd worden bewerkt en wijzigingen worden door iedereen in realtime bekeken, wat zorgt voor meer productiviteit.

Daarnaast gebruik je je Office 365-abonnement op 5 apparaten (desktop, notebook, smartphone, tablet, etc), wat het werken op afstand handiger maakt.

Biedt meer communicatiegemak:

Office 365 brengt een volledige integratie van zijn tools, inclusief de mogelijkheid om Teams te gebruiken bij het bewerken van documenten, zonder dat je een ander browsertabblad of de app hoeft te openen.

Met andere woorden; als er iets niet duidelijk is tijdens het bewerken van een bestand, bel je gewoon een collega via Teams of Skype rechtstreeks door middel van een direct bericht. Hier is een betere integratie tussen het team mogelijk. Bovendien zijn de voordelen van Teams en Skype binnen Office 365 onder andere het delen van grote bestanden, hoge kwaliteit videoconferenties en het plannen van vergaderingen met de agenda.

Constante updates:

Omdat het een cloud oplossing is, hebben we nog een ander groot voordeel; namelijk de constante update van de software door Microsoft. Omdat de toegang via de browser verloopt, gebruiken we altijd de nieuwste versie. Microsoft brengt maandelijkse updates uit met als doel nieuwe functionaliteiten toe te voegen, de beveiliging te verbeteren en fouten te voorkomen. 


de cloud de toekomst voor alle bedrijven?

Voor de overgrote meerderheid zal dit inderdaad het geval zijn, met name voor het MKB. Sommige prognoses suggereren dat 78% van de kleine bedrijven tegen 2020 volledig gebruik zal maken van cloud technologie. Een op de vier traditionele bedrijven zou kunnen verdwijnen als het deze digitale transformatie niet doormaakt.

Gelukkig zijn bedrijven zich hiervan bewust en zal in zeer korte tijd de helft van de bedrijven in verschillende landen werken in het IaaS-model. En wanneer dit moment er is, gaan we een nieuwe fase in waarin bedrijven en ondernemers de mogelijkheden van de cloud nog verder beginnen te verkennen, en worden er nieuwe bedrijfsmodellen opgezet.

Net zoals elektriciteit de eerste stap was om de weg vrij te maken voor industrieën zoals energie, elektronica, computers, televisie of huishoudelijke apparaten; Cloud technologie kan de basis vormen voor het ontstaan ​​van sectoren en bedrijven die vandaag de dag niet eens bestaan.

 Hulp nodig? Neem contact met ons op Bekijk hier de ervaring van onze klanten

in Blog

Deel deze post

Labels

Onze blogs

Aanmelden om een reactie achter te laten
Welke cloud dienst is het beste?