Wat zijn de migratie kosten naar Microsoft 365?

Wat zijn de migratie kosten naar Microsoft 365?
Geschreven door Marcel Martens op 04-09-2023 Laatst bijgewerkt op 22-03-2024

Als je overweegt om over te stappen naar Microsoft 365, is een de meest gestelde vraag: "Wat zijn de kosten voor migratie naar Microsoft 365?" In dit artikel duiken we diep in dit onderwerp om je een gedetailleerd inzicht te geven. Maar ik weet ook dat je gewoon snel antwoord wilt hebben dus wat kost het om over te stappen naar Microsoft 365:

Per bedrijf vragen we een setup-fee van € 980,00 en daarnaast een fee van € 340,00 per gebruiker voor het overzetten van alle bestanden en e-mail.

Dat was het korte antwoord. Hieronder lees je hoe deze bedragen tot stand zijn gekomen. 

Wat houdt een migratie naar Microsoft 365 in?

Bij een migratie naar Microsoft 365 worden je huidige gegevens, e-mails, documenten en instellingen overgezet naar de Microsoft 365-omgeving. Het doel is om dit proces zo soepel mogelijk te laten verlopen met minimale verstoring voor gebruikers en de organisatie.

Waarom Microsoft 365?

Microsoft 365 is een krachtig platform dat diverse diensten biedt zoals e-mail, samenwerkingstools, en meer. Een goede implementatie zorgt voor een naadloze integratie van deze tools in je dagelijkse bedrijfsprocessen.

Waaruit bestaan de implementatie- en migratiekosten voor Microsoft 365 

Zoals ik in de eerste paragraaf al heb toegelicht hanteren we bij M-IT Services hiervoor twee vaste tarieven:

 • Implementatie per bedrijf: € 980,00
 • Migratiekosten per gebruiker: € 340,00

Wat wordt hiervoor allemaal ingericht en overgezet?

BasisimplementatiePer gebruiker
Inventarisatie huidige hardwareOverzetten van e-mail
Inventarisatie mailomgeving / gewenste situatie / toegang tot mailboxenOverzetten van documenten (bureaublad, mijn documenten etc.)
Inventarisatie bestanden / gewenste situatie / toegang tot mappenOverzetten van persoonlijke instellingen
Microsoft Tenant setup met basis securityOverzetten van printers
Inrichting één algemeen Team binnen Teams/SharePoint voor data opslagBrowservoorkeuren/profiel
Inrichting Duo MFAE-mail Handtekening
Inrichting ESET Protect CompleteOverige applicaties/software
Inrichting Back-up Online Office 365 (OneDrive/SharePoint/Teams)MFA instellen
Inrichting Back-up Online Office 365 Mailbox(en)Telefoon instellen
Installatie en configuratie Laptop (alleen bij goud abonnementen)ESET Full Disk Encryption instellen
Domein DNS records instellenOneDrive instellen
DKIM, DMARC en SPF records optimaliserenTeams/SharePoint koppelen in de verkenner

Kostenbepalende factoren voor een migratie

In de tabel hierboven zie je wat we allemaal voor de fixed-fee's uitvoeren. Zo weet jij precies waar je aan toe bent en kom je niet voor verassingen te staan. Wat zouden bijkomende kosten kunnen zijn voor een migratie naar Microsoft 365:

 • Hybride omgeving: Stel je hebt op kantoor ook nog een of meerdere servers welke gekoppeld moeten worden met jouw Microsoft omgeving. Dan is dat al gauw een paar uur, à € 85, werk per server om hiervoor het beheer over te nemen en alle benodigdheden te configureren. Denk hierbij aan: monitoring, beveiliging, Azure AD Connect en back-ups.
 • Meerdere Teams in Microsoft Teams: Standaard richten we één Team in. Als je meerdere Teams wilt met onderliggende rechtenstructuur hebben we gauw een uurtje, à € 85, per Team nodig om alles goed in te stellen.
 • Upgraden of vervangen van hard- en software: Om het goed functioneren van een Microsoft 365 omgeving in combinatie met onze beveiligings-software hanteren we een aantal randvoorwaarden. Als het niet aan onderstaande randvoorwaarden voldoet gaan we met je in gesprek om het te vervangen of updaten.
  Denk hierbij aan:
  • Je PC of laptop dient een Windows 10/11 Pro licentie te hebben welke voorzien is van de laatste updates;
  • Je Mac dient voorzien te zijn van de laatste updates;
  • Voor Mac gebruikers is de beveiliging enig sinds beperkt door Apple, wij adviseren voor een optimale beveiliging gebruik te maken van Windows werkplekken;
  • Het beheer van de Microsoft tenant nemen wij over. Zo kunnen we de juiste beveiliging waarborgen;
  • De registratie van de domeinnaam of domeinnamen nemen we graag over zodat we ervoor kunnen zorgen dat de DNS records op een juiste manier ingesteld worden. Dit zorgt er ook voor dat we niet afhankelijk zijn van een derde partij en geen onnodige vertragingen oplopen tijdens het migreren;
 • Extra werkplekken die tijdens de oplevering aangeleverd worden: Het gebeurt vaker dan je denkt, er ligt nog een laptop in de kast, de pc thuis moet ook ingesteld worden etc. Deze zijn tijdens de inventarisatie niet meegenomen en worden na de migratie als meerwerk in orde gemaakt.

Omvang van de Migratie

Hoe groter het volume van je data, hoe complexer en tijdrovender de migratie kan zijn. Denk aan het aantal e-mails, documenten, en andere bestanden die moeten worden overgezet. Samen bepalen we het geschikte moment. Dit kan op een avond als het volume niet al te groot is. Afhankelijk van hoe groot de mailboxen en data volumes zijn kan het dus beter zijn om het in een weekend uit te voeren. Hoewel dit in onze fixed-fee zit opgenomen heeft het wel impact over hoe en wanneer we de migratie uitvoeren.

Training en Instructies

Het trainen en instrueren van medewerkers over de nieuwe tools en functionaliteiten kan extra kosten met zich meebrengen. Dit is essentieel om de overstap zo soepel mogelijk te laten verlopen. Bij de oplevering krijgt iedere gebruiker een korte uitleg. Is er meer uitleg of training gewenst kan dit aangevraagd worden welke we op basis van nacalculatie verzorgen.

Technische Uitdagingen

Elke IT-omgeving is uniek. Afhankelijk van je huidige infrastructuur en specifieke bedrijfstoepassingen kunnen er extra stappen nodig zijn om een naadloze migratie te garanderen.

 

Conclusie

We hebben het migreren naar Microsoft 365 zo makkelijk mogelijk gemaakt met vaste tarieven zodat jij precies weet waar je aan toe bent. Het migreren naar Microsoft 365 is een belangrijke stap die strategische planning en uitvoering vereist. Niets is namelijk zo frustrerend als niet kunnen werken. Na de migratie zorgen we ervoor dat we bij jou op locatie zijn en we gaan pas naar huis als alles naar behoren werkt.

Heb je nog meer vragen over een migratie naar Microsoft 365? Of wil je vrijblijvend een offerte ontvangen, neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag verder! 


in Blog

Deel deze post

Labels

Onze blogs

Aanmelden om een reactie achter te laten
Wat kost webhosting