Microsoft Teams versus SharePoint

Microsoft Teams versus SharePoint
Geschreven door Marcel Martens op 24-05-2023 Laatst bijgewerkt op 22-03-2024

Als je op zoek bent naar een manier om de samenwerking en communicatie in je team te verbeteren, dan heb je wellicht al eens gehoord van Microsoft Teams en SharePoint. Beide zijn samenwerkingshulpmiddelen van Microsoft, maar wat zijn de belangrijkste verschillen tussen deze twee platformen? In dit artikel zullen we de functionaliteiten van zowel Microsoft Teams als SharePoint onder de loep nemen en ontdekken welk platform het best past bij het team.  

Begrip van Microsoft Teams versus SharePoint

Wat is Microsoft Teams?

Microsoft Teams is een krachtig communicatieplatform dat is ontworpen om teamleden op afstand te laten samenwerken en communiceren. Het biedt verschillende functies die zijn ontworpen om het gemakkelijker te maken om in realtime met je team samen te werken, ongeacht waar iedereen zich bevindt.

Een van de belangrijkste functies van Microsoft Teams is de mogelijkheid om chat-gesprekken te organiseren waarin teamleden kunnen communiceren, bestanden en documenten kunnen delen en kunnen samenwerken aan verschillende projecten. Dit zorgt ervoor dat teamleden op de hoogte blijven van elkaars werk en dat er geen belangrijke informatie verloren gaat.

Bovendien biedt Microsoft Teams videobellen en scherm delen-functies, waardoor teamleden gemakkelijk met elkaar kunnen communiceren alsof ze zich in dezelfde kamer bevinden. Dit is vooral handig voor teams die op afstand werken en niet in staat zijn om persoonlijk te communiceren.

Tenslotte biedt Microsoft Teams een integratie met de veelgebruikte Microsoft-applicaties, zoals Word, PowerPoint en Excel. Dit betekent dat teamleden documenten kunnen bewerken zonder het platform te hoeven verlaten, waardoor het gemakkelijker wordt om samen te werken aan projecten.  

Wat is SharePoint?

SharePoint is een collaboratief platform dat zich richt op contentbeheer en samenwerking binnen een bedrijf. Het biedt verschillende toepassingen voor het opslaan, delen en publiceren van informatie en is een geweldige tool voor het hosten van op maat gemaakte applicaties en portals.

Een van de belangrijkste functies van SharePoint is de documentbibliotheek voor het opslaan en beheren van documenten. Hierdoor kunnen teamleden gemakkelijk documenten delen en bewerken, waardoor het gemakkelijker wordt om samen te werken aan projecten.

SharePoint kan worden gebruikt voor het maken van intranets, extranets en teamwebsites, waardoor het gemakkelijker wordt om informatie binnen een organisatie te delen en toegankelijk te maken voor alle medewerkers. Dit zorgt ervoor dat iedereen op de hoogte is van belangrijke informatie en dat er geen belangrijke informatie verloren gaat.

Bovendien biedt SharePoint een integratie met andere Microsoft-producten, zoals Microsoft Office, waardoor gebruikers documenten kunnen bewerken zonder het platform te hoeven verlaten. Dit betekent dat teamleden gemakkelijk kunnen samenwerken aan projecten, zelfs als ze niet op dezelfde locatie zijn.

Kortom, SharePoint is een krachtige tool voor het beheren van content en samenwerking binnen een bedrijf en kan helpen om de productiviteit en efficiëntie van een team te verbeteren.  

Vergelijking van belangrijke functies

Communicatie en samenwerking

Een van de belangrijkste verschillen tussen Microsoft Teams en SharePoint is de manier waarop ze communicatie en samenwerking mogelijk maken. Bij Microsoft Teams ligt de nadruk op real-time communicatie via chatberichten, videogesprekken en schermdeling. Het maakt het gemakkelijk om snel feedback en input te krijgen van teamleden, wat vooral handig is als je samenwerkt op projecten met strakke deadlines.

SharePoint daarentegen is ontworpen voor projecten waarbij de samenwerking minder urgent is. Het biedt een platform voor teamleden om informatie en documenten te plaatsen en te delen, die vervolgens op basis van prioriteit kunnen worden opgepakt. Dit is handig voor teams die aan meer langlopende projecten werken, waarbij documenten efficiënt moeten worden opgeslagen en gedeeld.

Daarnaast biedt Microsoft Teams ook de mogelijkheid om kanalen te maken voor specifieke projecten of teams, waardoor communicatie en samenwerking nog beter georganiseerd kunnen worden. Dit kan vooral handig zijn voor grote teams en complexe projecten.  

Bestandsopslag en beheer

Een ander belangrijk verschil tussen Microsoft Teams en SharePoint is de manier waarop ze worden gebruikt voor bestandsopslag en beheer.

Microsoft Teams bevat een ingebouwde SharePoint-bibliotheek waar teamleden hun bestanden kunnen opslaan en beheren. Dit maakt het gemakkelijk om bestanden te delen en toegankelijk te maken voor het hele team. Microsoft Teams is zo ontworpen dat het via verschillende synchronisatiemogelijkheden op elk apparaat kan worden geopend.

SharePoint is een meer gespecialiseerd platform voor het opslaan en beheren van documenten en content. SharePoint biedt ook meer geavanceerde documentbeheerfuncties, zoals versiebeheer en goedkeuringsprocessen. Dit kan vooral handig zijn voor teams die werken met gevoelige informatie of werken aan projecten met strikte regelgeving.  

Integratie met andere Microsoft-producten

Een van de grootste voordelen van de Microsoft-omgeving is de naadloze integratie van verschillende Microsoft-producten.

Zowel Microsoft Teams als SharePoint bieden een integratie met andere Microsoft-producten zoals Word, Excel en PowerPoint. Dit maakt het gemakkelijk om bestanden te delen en samen te werken aan documenten binnen hetzelfde ecosysteem.

Microsoft Teams biedt ook integratie met andere applicaties van derden, zoals Trello en Asana. Dit kan handig zijn voor teams die al gebruik maken van deze applicaties en deze willen integreren in hun werkproces.  

Aanpassing en uitbreidbaarheid

Een van de grootste voordelen van zowel Microsoft Teams als SharePoint is de flexibiliteit om op maat gemaakte oplossingen te maken die bij de organisatie passen.

Microsoft Teams biedt verschillende aanpassingsmogelijkheden, waaronder het bouwen van aangepaste bots en integratie met API's. Het biedt ook een software development kit (SDK) en de mogelijkheid om apps direct te integreren in het Microsoft Teams-ecosysteem. Dit maakt het gemakkelijk om aangepaste oplossingen te bouwen die specifiek zijn afgestemd op de behoeften van het team.

SharePoint biedt een breed scala aan aanpassingsmogelijkheden, waaronder het bouwen van aangepaste workflows en dashboards, het maken van aangepaste lijsten en bibliotheken, en de mogelijkheid om aangepaste webonderdelen te maken. In wezen maakt SharePoint het gemakkelijk om een op maat gemaakt platform te bouwen dat is afgestemd op de specifieke behoeften van het team. Dit kan vooral handig zijn voor teams die werken aan complexe projecten of werken met specifieke workflows.  

Gebruiksscenario's voor Microsoft Teams en SharePoint

Wanneer Microsoft Teams te gebruiken

Microsoft Teams is ideaal voor teams die samenwerken aan projecten met strakke deadlines en urgente communicatie. Teams is ook handig voor teams die vaak van locatie wisselen, werken op afstand of verschillende tijdzones bedienen.

Stel je bijvoorbeeld een team voor dat werkt aan een project voor een klant in een andere tijdzone. Het team kan gemakkelijk communiceren en samenwerken via Microsoft Teams, zonder dat ze op dezelfde locatie hoeven te zijn. Ze kunnen ook snel reageren op urgente verzoeken van de klant, omdat ze direct op de hoogte worden gebracht via Teams.

Daarnaast is Teams ook handig voor teams die werken aan projecten met strakke deadlines. Het platform biedt verschillende tools die de samenwerking binnen het team kunnen verbeteren, zoals de mogelijkheid om taken toe te wijzen en deadlines te stellen.  

Wanneer SharePoint te gebruiken

SharePoint is geschikt voor teams die op langere termijn samenwerken aan projecten, of die werken met complexe documenten en workflows. SharePoint kan gebruikt worden voor het maken van portals en intranets binnen een organisatie. Het is ook een goede keuze voor teams die over uitgebreidere content management-functies beschikken.

Stel je bijvoorbeeld een team voor dat werkt aan een groot project dat meerdere jaren in beslag neemt. Het team kan gebruik maken van SharePoint om documenten en informatie op te slaan en te delen gedurende de gehele levensduur van het project. Dit zorgt ervoor dat teamleden altijd toegang hebben tot de meest recente versie van een document, en dat er geen verouderde versies in omloop zijn.

Daarnaast is SharePoint ook handig voor teams die werken met complexe documenten en workflows. Het platform biedt verschillende tools die de samenwerking binnen het team kunnen verbeteren, zoals de mogelijkheid om documenten goed te keuren en te versiebeheer.  

Het combineren van Teams en SharePoint voor optimale samenwerking

Beide Microsoft-platformen vullen elkaar goed aan als ze samen worden gebruikt, en dit kan de samenwerking binnen een organisatie aanzienlijk verbeteren. Wanneer beide platformen worden gebruikt, kunnen teams gemakkelijk communiceren en samenwerken in real-time en documenten delen en opslaan op één enkele locatie.

Door Teams en SharePoint te combineren, kunnen teams ook profiteren van de verschillende functies en tools die elk platform biedt. Zo kan een team bijvoorbeeld gebruik maken van de chatfunctie van Teams om snel te communiceren, terwijl ze documenten opslaan en delen via SharePoint. Dit zorgt voor een gestroomlijnde samenwerking en een efficiënter werkproces.  

Security and Compliance

Data Protection in Microsoft Teams

Microsoft Teams voldoet aan een breed scala aan beveiligings- en compliance-normen, waaronder ISO 27001, HIPAA en SOC 2. Teams biedt ook versleuteling van gegevens, waaronder rapportage en audit mogelijkheden voor het beheren van gevoelige informatie.  

Data Protection in SharePoint

Net als bij Microsoft Teams, voldoet SharePoint aan een breed scala aan beveiligings- en compliance-normen, waaronder ISO 27001, HIPAA en SOC 2. SharePoint biedt ook verschillende beveiligingslagen, waaronder interne en externe beveiliging, evenals automatische back-ups en herstelmogelijkheden.  

Compliance Features and Certifications

Beide platformen bieden een breed scala aan compliance-functies, waaronder geavanceerde controles om de privacy en beveiliging van gegevens te waarborgen. Beide platforms zijn geschikt voor organisaties die gevoelige informatie verwerken en een hoge mate van compliance vereisen. Bovendien hebben Microsoft Teams en SharePoint verschillende beveiligingscertificeringen, wat aantoont dat ze voldoen aan de industriestandaarden voor beveiliging en compliance.

Microsoft Teams en SharePoint zijn twee essentiële tools voor moderne organisaties die streven naar een betere samenwerking en productiviteit. Beide platformen zijn ontwikkeld door Microsoft en bieden verschillende functies en voordelen voor gebruikers.  

Wat is Microsoft Teams?

Microsoft Teams is een chat-gebaseerd samenwerkingsplatform dat is ontworpen om de communicatie en samenwerking tussen teamleden te verbeteren. Het biedt een breed scala aan functies, waaronder chat, audio- en videogesprekken, scherm delen, bestanden delen en integratie met andere Microsoft-apps zoals Outlook en OneDrive.

 Met Microsoft Teams kunnen teams op afstand samenwerken en communiceren alsof ze op kantoor zijn. Het biedt een centrale hub voor teamcommunicatie en samenwerking, waardoor het gemakkelijker wordt om projecten te beheren en taken te voltooien.  

Wat is SharePoint?

SharePoint is een webgebaseerd platform voor samenwerking en documentbeheer. Het biedt gebruikers de mogelijkheid om documenten en bestanden op te slaan, te delen en te beheren, evenals samen te werken aan projecten en workflows te automatiseren.

Met SharePoint kunnen teams samenwerken aan documenten in real-time, wat de productiviteit en efficiëntie verhoogt. Het biedt ook een breed scala aan functies, waaronder versiebeheer, toegangscontrole en integratie met andere Microsoft-apps zoals Outlook en Teams.  

Hoe kunnen Microsoft Teams en SharePoint samenwerken?

Microsoft Teams en SharePoint zijn complementaire platformen die elkaar kunnen versterken om de samenwerking binnen een organisatie te verbeteren. Teams kan worden gebruikt voor real-time communicatie en samenwerking, terwijl SharePoint kan worden gebruikt voor het opslaan en beheren van documenten en bestanden.

Door Microsoft Teams en SharePoint samen te gebruiken, kunnen organisaties efficiënter werken en de productiviteit verhogen. Teamleden kunnen gemakkelijk documenten delen en samenwerken aan projecten, terwijl ze tegelijkertijd kunnen communiceren via chat, audio- en videogesprekken.

Kortom, Microsoft Teams en SharePoint zijn beide krachtige tools die organisaties kunnen helpen hun samenwerking en productiviteit te verbeteren. Door ze samen te gebruiken, kunnen teamleden gemakkelijker communiceren en samenwerken aan projecten en taken.

in Blog
Microsoft Teams versus SharePoint
Marcel Martens 24 mei 2023

Deel deze post

Labels

Onze blogs

Aanmelden om een reactie achter te laten
Microsoft Teams versus Zoom