Microsoft Teams versus Google Workspace

Microsoft Teams versus Google Workspace
Geschreven door Marcel Martens op 26-05-2023 Laatst bijgewerkt op 22-03-2024

In de wereld van vandaag, waar werken op afstand de nieuwe trend is geworden, is het van cruciaal belang om online samenwerkingshulpmiddelen te hebben waarmee teams op afstand kunnen samenwerken. Microsoft Teams en Google Workspace zijn twee van de meest populaire platforms die momenteel beschikbaar zijn, en hoewel beide platforms vergelijkbare functies en tools bieden, zijn er aanzienlijke verschillen tussen hen die een grote impact kunnen hebben op de keuze voor een bedrijf of organisatie. In deze uitgebreide vergelijking zullen we naar de belangrijkste verschillen en overeenkomsten tussen Microsoft Teams en Google Workspace kijken.  

Introductie tot Microsoft Teams versus Google Workspace

  De manier waarop we werken is de afgelopen jaren drastisch veranderd. Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om op afstand te werken en hebben daarom behoefte aan online samenwerkingsplatforms. Microsoft Teams en Google Workspace zijn twee van de meest populaire opties op de markt.

Wat is Microsoft Teams?

Microsoft Teams is een geavanceerd online samenwerkingsplatform dat in 2017 werd gelanceerd als een rechtstreekse concurrent van Slack. Het is een onderdeel van de Microsoft Office 365-suite en biedt verschillende tools voor communicatie, samenwerking, bestandsdeling en meer. Het stelt gebruikers in staat om op afstand te werken en tegelijkertijd te communiceren en samen te werken als een team.

Microsoft Teams heeft verschillende functies die het een krachtig hulpmiddel maken voor teams die op afstand werken. Het heeft bijvoorbeeld een chatfunctie waarmee teamleden in real-time kunnen communiceren, ongeacht waar ze zich bevinden. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om videovergaderingen te houden en schermen te delen, waardoor het gemakkelijker wordt om samen te werken aan projecten en ideeën te bespreken.

Bovendien heeft Microsoft Teams integraties met andere Microsoft-producten, zoals SharePoint en OneDrive, waardoor het gemakkelijker wordt om bestanden te delen en samen te werken aan documenten en presentaties.

Wat is Google Workspace?

Google Workspace, voorheen bekend als G Suite, is een verzameling cloudgebaseerde productiviteitstools die in 2006 werden gelanceerd. Het bevat verschillende softwaretools zoals Gmail, Google Drive, Google Docs en Google Spreadsheets. Het is ontworpen om teams online te laten samenwerken en samen te werken aan documenten, spreadsheets, presentaties en meer.

Google Workspace heeft verschillende functies die het een populaire keuze maken voor teams die op afstand werken. Het heeft bijvoorbeeld een uitgebreide e-mailclient in de vorm van Gmail, die integraties heeft met andere Google-producten zoals Google Agenda en Google Drive. Het heeft ook een chatfunctie, Google Chat genaamd, waarmee teamleden in real-time kunnen communiceren.

Een andere handige functie van Google Workspace is Google Drive, een cloudopslagservice waarmee teamleden bestanden kunnen opslaan en delen. Het heeft ook de mogelijkheid om samen te werken aan documenten, spreadsheets en presentaties in real-time, waardoor het gemakkelijker wordt om ideeën te bespreken en samen te werken aan projecten.

Kortom, Microsoft Teams en Google Workspace zijn twee krachtige online samenwerkingsplatforms die teams in staat stellen om op afstand te werken en toch effectief te communiceren en samen te werken. Beide platforms hebben unieke functies en voordelen, dus het is aan het team om te beslissen welke het beste bij hun behoeften past.  

Belangrijkste functies vergelijken

 

Communicatie- en samenwerkingshulpmiddelen

Microsoft Teams en Google Workspace zijn beide platforms die gericht zijn op samenwerking en communicatie van teams, en beide hebben verschillende hulpmiddelen die hiervoor worden gebruikt. Microsoft Teams biedt een scala aan tools voor video/audiovergaderingen, chat, overleg en meer. Het heeft een functie voor schermdeling, waardoor gebruikers op afstand elkaars schermen kunnen bekijken en bewerken. Dit is vooral handig voor teams die op afstand werken en die samenwerken aan projecten die visuele elementen bevatten, zoals ontwerpen en diagrammen.

Google Workspace biedt ook verschillende communicatie- en samenwerkingshulpmiddelen, waaronder Google Meet voor videoconferenties, Google Chat voor tekstberichten en document delen, en meer. Google Meet biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om live ondertiteling te gebruiken, wat nuttig kan zijn voor dove of slechthorende teamleden of voor mensen die in een lawaaierige omgeving werken.  

Bestandsopslag en -deling

Beide platforms bieden mogelijkheden voor het opslaan en delen van bestanden in de cloud. Microsoft Teams maakt gebruik van OneDrive voor bestandsopslag, en gebruikers kunnen gemakkelijk bestanden delen en documenten bewerken zonder afhankelijk te zijn van e-mails. Dit betekent dat teamleden in realtime kunnen samenwerken aan documenten en dat er geen tijd wordt verspild aan het heen en weer sturen van bijlagen.

Google Workspace gebruikt Google Drive om bestanden op te slaan, delen en bewerken in de cloud, waaronder documenten, spreadsheets en presentaties. Google Drive biedt ook de mogelijkheid om bestanden offline op te slaan, zodat teamleden ze kunnen openen en bewerken zonder internetverbinding. Dit kan handig zijn voor teams die vaak onderweg zijn of die werken in gebieden met beperkte internettoegang.  

Integratie met apps van derden

Beide platforms integreren naadloos met verschillende andere apps van derden. Microsoft Teams kan bijvoorbeeld worden geïntegreerd met Trello, GitHub en andere populaire apps, terwijl Google Workspace kan worden gekoppeld aan tools zoals Asana, Slack en Salesforce. Dit betekent dat teamleden al hun werk op één plaats kunnen doen, zonder dat ze tussen verschillende apps hoeven te schakelen.

Bovendien bieden beide platforms ontwikkelaars de mogelijkheid om hun eigen apps te bouwen en te integreren met Microsoft Teams of Google Workspace, wat de functionaliteit van de platforms verder kan uitbreiden.  

Beveiliging en naleving

Microsoft Teams en Google Workspace hebben beide uitgebreide beveiligingsfuncties die bedrijfsgegevens en privacy beschermen. Microsoft Teams maakt gebruik van end-to-end beveiliging, en alle gegevens worden gecodeerd om te voorkomen dat ze in verkeerde handen vallen. Dit betekent dat zelfs als een hacker erin slaagt toegang te krijgen tot de gegevens van een team, deze gegevens onleesbaar zullen zijn zonder de juiste decoderingssleutel.

Google Workspace heeft ook strenge beveiligingsmaatregelen die voldoen aan verschillende regelgevende vereisten. Google Workspace maakt gebruik van geavanceerde beveiligingstechnologie om gebruikers te beschermen tegen phishing, malware en andere online bedreigingen. Bovendien biedt Google Workspace de mogelijkheid om gegevens te archiveren en te bewaren voor nalevingsdoeleinden, wat vooral belangrijk kan zijn voor bedrijven die werken in gereguleerde sectoren zoals de gezondheidszorg of de financiële sector.  

Prijzen en plannen

Als je op zoek bent naar een samenwerkingsplatform voor je team of organisatie, dan zijn Microsoft Teams en Google Workspace twee populaire opties om te overwegen. Beide platforms bieden een breed scala aan functies en integraties om je team te helpen productiever te zijn en effectiever samen te werken.  

Microsoft Teams Prijzen

Microsoft Teams biedt verschillende prijsopties aan, waaronder een gratis basisversie voor kleine teams en individuen. Met de gratis versie kun je chatten, audio- en videogesprekken voeren en bestanden delen met je teamleden. Voor bedrijven en organisaties zijn er betaalde abonnementen beschikbaar, waaronder:  

 • Microsoft 365 Business Basic: Dit abonnement kost €4,20 per gebruiker per maand en biedt toegang tot de basisfuncties van Microsoft Teams, evenals e-mail en cloudopslag.
 • Microsoft 365 Business Standard: Dit abonnement kost €10,50 per gebruiker per maand en biedt toegang tot de volledige suite van Microsoft-apps, waaronder Teams, Word, Excel en PowerPoint.
 • Microsoft 365 Business Premium: Dit abonnement kost €17,60 per gebruiker per maand en biedt extra beveiligingsfuncties en apparaatbeheer.

Als je een non-profitorganisatie bent, kun je mogelijk in aanmerking komen voor gratis of sterk gereduceerde tarieven voor Microsoft Teams. Neem contact op met Microsoft voor meer informatie.  

Google Workspace Prijzen

Google Workspace biedt ook verschillende prijsplannen aan, waaronder een gratis versie met beperkte functionaliteit en mogelijkheden. Met de gratis versie kun je gebruik maken van Gmail, Google Drive en Google Agenda. Voor bedrijven en organisaties zijn er betaalde versies op abonnementsbasis beschikbaar, waaronder:  

 • Google Workspace Business Starter: Dit abonnement kost €4,68 per gebruiker per maand en biedt toegang tot Gmail, Google Drive, Google Agenda en Google Meet.
 • Google Workspace Business Standard: Dit abonnement kost €9,36 per gebruiker per maand en biedt extra opslagruimte en beheertools.
 • Google Workspace Business Plus: Dit abonnement kost €18,72 per gebruiker per maand en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties en extra ondersteuning.

Net als bij Microsoft Teams biedt Google Workspace speciale tarieven voor non-profitorganisaties. Neem contact op met Google voor meer informatie.  

Kostenvergelijking voor verschillende bedrijfsgroottes

Als je wilt weten welk platform het beste bij de organisatie past, is het belangrijk om rekening te houden met de grootte en het type bedrijf. Over het algemeen zijn de prijzen van Microsoft Teams iets hoger dan die van Google Workspace, maar het verschil is niet significant. Als je een klein bedrijf hebt, kan de gratis versie van beide platforms voldoende zijn. Voor grotere organisaties bieden de betaalde abonnementen meer functies en mogelijkheden.

Uiteindelijk is de keuze tussen Microsoft Teams en Google Workspace afhankelijk van de specifieke behoeften van het team of organisatie. Beide platforms hebben hun eigen sterke punten en functies, dus het is de moeite waard om ze allebei te overwegen voordat je een beslissing neemt.  

Gebruikerservaring en interface

De gebruikerservaring en interface zijn van groot belang bij het kiezen van een platform voor teamcommunicatie en samenwerking. Het is belangrijk dat de interface gemakkelijk te navigeren en te gebruiken is, zodat teamleden snel en efficiënt kunnen communiceren en samenwerken.  

Microsoft Teams gebruikersinterface

Microsoft Teams heeft een moderne en strakke gebruikersinterface die gemakkelijk te navigeren en te gebruiken is. Het heeft verschillende aanpasbare opties, waaronder een donkere modus, lichtgewicht thema's en de mogelijkheid om de lay-out aan te passen. Dit maakt het mogelijk om de interface aan te passen aan de voorkeuren van de gebruiker, wat bijdraagt aan een betere gebruikerservaring.

Bovendien biedt Microsoft Teams een breed scala aan functies en integraties, waaronder het delen van bestanden, videoconferenties en integratie met andere Microsoft-apps zoals Outlook en OneDrive. Dit maakt het een uitgebreid platform voor teamcommunicatie en samenwerking.  

Google Workspace gebruikersinterface

Google Workspace heeft ook een eenvoudige en gebruikersvriendelijke interface die weinig leertechnologie vereist en gemakkelijk te gebruiken is voor teams met verschillende technische vaardigheden. Het heeft ook verschillende aanpasbare opties, waaronder de mogelijkheid om de interface in verschillende talen te gebruiken. Dit maakt het mogelijk om de interface aan te passen aan de taalvoorkeuren van de gebruiker.

Google Workspace biedt ook een breed scala aan functies en integraties, waaronder het delen van bestanden, videoconferenties en integratie met andere Google-apps zoals Google Drive en Gmail. Dit maakt het een uitgebreid platform voor teamcommunicatie en samenwerking.  

Leercurve en aanpasbaarheid

Hoewel beide platforms gemakkelijk te gebruiken zijn, kan Microsoft Teams een beetje meer tijd kosten om te leren en te begrijpen dan Google Workspace. Dit komt doordat Microsoft Teams een uitgebreider platform is met meer functies en integraties. Dit kan echter ook een voordeel zijn voor teams die behoefte hebben aan een uitgebreider platform voor hun communicatie en samenwerking.

Google Workspace is volgens veel gebruikers de eenvoudigste te gebruiken van de twee en vereist weinig tot geen training voor nieuwe gebruikers. Dit maakt het een goede keuze voor teams die snel aan de slag willen zonder veel tijd te besteden aan het leren van een nieuw platform.  

Microsoft Teams en Google Workspace: een vergelijking

Microsoft Teams en Google Workspace zijn twee van de meest populaire samenwerkingshulpmiddelen die momenteel beschikbaar zijn. Beide platforms bieden uitgebreide tools en functies om teams te helpen samenwerken en communiceren, ongeacht waar ze zich bevinden. Hieronder vindt je een vergelijking tussen de twee platforms om je te helpen beslissen welke het beste bij een bedrijf past.  

Kenmerken van Microsoft Teams

Microsoft Teams is een geïntegreerd samenwerkingsplatform dat deel uitmaakt van de Microsoft 365-suite. Het biedt een breed scala aan functies en tools, waaronder videoconferenties, chat, bestandsdeling en integratie met andere Microsoft-apps zoals Outlook en OneDrive. Hier zijn enkele van de belangrijkste kenmerken van Microsoft Teams:  

 • Integratie met andere Microsoft-apps
 • Uitgebreide beveiligings- en compliance-functies
 • Videoconferenties met maximaal 10.000 deelnemers
 • Chat en bestandsdeling
 • Volledig aanpasbare interface

Microsoft Teams is een uitstekende keuze voor bedrijven die al gebruik maken van andere Microsoft-apps en die op zoek zijn naar een geïntegreerde oplossing voor samenwerking en communicatie.  

Kenmerken van Google Workspace

Google Workspace, voorheen bekend als G Suite, is een set van cloudgebaseerde samenwerkingshulpmiddelen ontwikkeld door Google. Het biedt een breed scala aan functies en tools, waaronder e-mail, documenten, spreadsheets en videoconferenties. Hier zijn enkele van de belangrijkste kenmerken van Google Workspace:  

 • Geïntegreerde apps zoals Gmail, Google Drive en Google Agenda
 • Uitgebreide beveiligings- en compliance-functies
 • Videoconferenties met maximaal 250 deelnemers
 • Chat en bestandsdeling
 • Volledig aanpasbare interface

Google Workspace is een uitstekende keuze voor bedrijven die al gebruik maken van andere Google-apps en die op zoek zijn naar een geïntegreerde oplossing voor samenwerking en communicatie.  

Welke moet je kiezen?

Beide platforms bieden vergelijkbare functies en tools, maar er zijn enkele kleine verschillen die de keuze kunnen beïnvloeden. Als een bedrijf al gebruik maakt van andere Microsoft- of Google-apps, kan het handig zijn om dezelfde suite te blijven gebruiken voor consistentie en integratie. Als een bedrijf echter geen voorkeur heeft voor een bepaald platform, moet je rekening houden met de grootte van een bedrijf, het budget en het technische niveau van de teamleden.

Bij het kiezen van een platform moet je ook rekening houden met de beveiliging en compliance-functies van elk platform. Beide platforms bieden uitgebreide beveiligings- en compliance-functies, maar Microsoft Teams heeft mogelijk een voorsprong op het gebied van beveiliging vanwege de integratie met andere Microsoft-apps.

Uiteindelijk hangt de keuze tussen Microsoft Teams en Google Workspace af van de individuele behoeften en voorkeuren. Het is belangrijk om deze factoren zorgvuldig te overwegen voordat je een definitieve beslissing neemt.  

Conclusie

Microsoft Teams versus Google Workspace bieden beide uitstekende online samenwerkingshulpmiddelen voor bedrijven en organisaties. Hoewel ze vergelijkbare functies en tools hebben, zijn er kleine verschillen in het aanbod die een grote impact kunnen hebben op de keuze van platform. Uiteindelijk moet de keuze tussen Microsoft Teams en Google Workspace afhangen van de individuele behoeften, de grootte van een bedrijf, het budget en het technische niveau van de teamleden. Overweeg deze factoren zorgvuldig voordat je een definitieve beslissing neemt.  

Meer over Microsoft Teams

Microsoft Teams is een van de meest populaire samenwerkingshulpmiddelen die momenteel beschikbaar zijn. Het biedt een breed scala aan functies en tools om teams te helpen samenwerken en communiceren, ongeacht waar ze zich bevinden. Hieronder vindt je enkele interessante feiten over Microsoft Teams:  

 • Microsoft Teams werd gelanceerd in 2017 en heeft sindsdien meer dan 115 miljoen dagelijkse actieve gebruikers verzameld.
 • Teams biedt integratie met meer dan 700 apps, waaronder Adobe Creative Cloud, Trello en SurveyMonkey.
 • Microsoft Teams biedt uitgebreide beveiligings- en compliance-functies, waaronder tweefactorauthenticatie en geavanceerde bedreigingsbescherming.
 • Teams biedt ook uitgebreide functies voor het beheer van vergaderingen, zoals de mogelijkheid om vergaderingen op te nemen en de achtergrond van de deelnemers te vervagen.

Als een bedrijf op zoek is naar een robuust samenwerkingsplatform met uitgebreide beveiligings- en compliance-functies, is Microsoft Teams zeker het overwegen waard.  

Meer over Google Workspace

Google Workspace, voorheen bekend als G Suite, is een set van cloudgebaseerde samenwerkingshulpmiddelen ontwikkeld door Google. Het biedt een breed scala aan functies en tools om teams te helpen samenwerken en communiceren, ongeacht waar ze zich bevinden. Hieronder vindt je enkele interessante feiten over Google Workspace:  

 • Google Workspace werd gelanceerd in 2006 en heeft sindsdien meer dan 6 miljoen betalende zakelijke klanten verzameld.
 • Google Workspace biedt integratie met meer dan 200 apps, waaronder Salesforce, DocuSign en Zoom.
 • Google Workspace biedt uitgebreide beveiligings- en compliance-functies, waaronder tweefactorauthenticatie en geavanceerde bedreigingsbescherming.
 • Google Workspace biedt ook uitgebreide functies voor samenwerking aan documenten, zoals realtime samenwerking en suggesties voor automatische correctie.

Als een bedrijf op zoek is naar een cloudgebaseerd samenwerkingsplatform dat naadloos integreert met andere Google-apps, is Google Workspace zeker het overwegen waard.  

in Blog
Microsoft Teams versus Google Workspace
Marcel Martens 26 mei 2023

Deel deze post

Labels

Onze blogs

Aanmelden om een reactie achter te laten
Microsoft Teams versus SharePoint